Saimme arvosteltavaksi Toshiban valmistaman AT300-tabletin, jonka sisuksissa pyörii NVIDIAn Tegra 3 -piiri ja käyttöjärjestelmänä on Android 4.0. Onko Toshiban alle 400 euroa maksavasta 10.1” tabletista kodin medialaitteeksi?

Rauta
Kädessä AT300 tuntuu tukevalta. Laitetta kierää alumiinista tehty tukikehys ja takaosa on kovaa muovia, joka on muotoiltu pysymään mukavasti kädessä. Laite painaa 590 g, jolla se sijoittuu painonsa puolesta mukavasti keskikastiin. 1280×800-resoluutioinen TFT-näyttö toimii käytössä hyvin. Värit näyttävät hyvältä, vaikkakin Super AMOLED+ -näyttöön verrattuna paneeli jää selkeästi jälkeen värintoistossa, mutta laajojen katselukulmien asiosta voi elokuvia katsoa tarvittaessa useampikin ilman häiriöitä. Valitettavasti valosensoria laitteessa ei ole, joten näytön kirkkaus pitää valita aina itse.

AT300:n sisällä sykkii Tegra 3 -piirisarja ja se on varustettu gigatavun keskusmuistilla. Näiden ansiosta vauhtia riittää 3D-pelaamiseen, sekä sulavaan käyttöön. Arvosteluhetkellä itselläni oli parikin muuta tablettia ja näistä kolmesta AT300 toimi sulavimmin. Lagia käytössä en juuri huomannut ja voisinkin rinnastaa sulavuuden Jelly Beanilla varustettuun laitteeseen.

Tallennustilaa laitteessa on vakiona 16 gigatavua ja sitä voidaan laajentaa jopa 32 gigatavun SDHC-kortilla. Liitäntöjä löytyy sopivasti. Lataaminen onnistuu valitettavasti vain Toshiban oman liittimen avulla, jolloin sopivan laturin löytyminen voi olla reissussa haastavaa. Laturi on onneksi USB-mallinen jolloin matkalle ei tarvitse ottaa useampaa laturia, vaan pelkät kaapelit riittävät.

Kaiuttimet sijaitsevat latausliitännän molemmin puolin. Oikealta sivulta löytyy SD-muistikorttipaikka, mikroUSB, microHDMI (1080p), sekä kuuloke/mikrofoni -liitäntä. Vasemmalta sivulta löytyy virtanappula, käännön lukitus sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike. Laitteen yläosassa on ainoastaan mikrofoni.

Akku tuntuisi riittävän koko päivän ajaksi – ainakin omalla käytöllä, joka koostui Youtube-videoista, nettisurffauksesta, sekä pelaamisesta. 

 

Ohjelmisto
Kuten aina, myös Toshiba on ladannut laitteeseensa lisäsovelluksia, mutta on jättänyt Androidin ulkoasun lähes koskemattomaksi. Tämän ansiosta laitteen käyttö on sulavaa eikä tökkimistä juuri tapahdu. Swype-näppäimistö tulee oletuksena ja toimiikin hyvin kirjoittamisessa varsinkin, jos on omaksunut Swypen käytön vaikka jo älypuhelimessaan.

Dokumenttien tai taulukoiden kanssa tekemisissä oleville Toshiba on ladannut mukaan ThinkFree Officen, joka suorituukin dokumenttikäsittelystä hyvin enkä suurempia ongelmia sen käytössä huomannut.

Muita ohjelmistoja ovat Toshiba File Manager, Toshiba Places, McAfee Security, eBay, ThinkFree office, Splashtop Free, Printer Share, Skitch, sekä Evernote.

Laitteen ohjelmisto jostain syystä bugitti, kun sovelluksten päivitysten yhteydessä – se jätti ohjelman mukamas lataukseen, vaikka päivitys olikin mennyt jo hienosti lävitse. Ongelma ratkeaa uudelleenkäynnistyksellä, mutta palautuu satunnaisesti.

Kamerat
Laitteen takana on 5 megapikselin pääkamera salamalla ja edessä on 2 megapikselin ilman salamaa.

Pääkameran kuvat riittävät Facebook, Google+ tai vaikkapa Twitter -päivityksiin, mutta tarkempi tarkastelu kertoo, että kuvista puuttuvat yksityiskohdat. Myös pimeällä otetut kuvat puuroutuvat herkästi, tehden yöllä kuvaamisesta lähes mahdotonta. Etukameran tarkkuus, sekä valovoima riittävät videopuheluihin valoisassa paikassa, mutta valitettavasti kuva – kuten pääkamerallakin – puuroutuu pahasti hämärään siirtyessä.

Nopeustestit

Quadrant: 3887

Yhteenveto

Toshiba on hieman tuntemattompi merkki Android-tablettien markkinoilla, mutta se ei tarkoita etteivätkö he osaisi tehdä hyviä laitteita. 399 euron hintalapulla varustetu Toshiba AT300 on hintaansa nähden oikein hyvä ostos. Laite on nopea, eikä tökkimistä tapahdu oikeastaan koskaan. Miinusta laite saa huonoista kameroista, sekä itselleni tärkeästä mobiilidatan puutteesta.

httpvh://youtu.be/3ZdffHMawa8