Sony julkaisi viime syksynä IFA-messuilla LTE-puhelimen nimeltä Xperia V. Se on samalla myös ensimmäinen Pohjoismaiden markkinoille itsensä löytänyt Android-puhelin, jossa on LTE-tuki. Pääsimme vihdoin tutustumaan laitteeseen tarkemmin.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=n0HvWwOCztY

Laite perustuu vahvasti alkuvuonna 2012 julkaistuun Xperia S -malliin,  joten suosittelemme lukemaan sen arvostelun pohjalle, tämän linkin takaa.

IMG_4220

Laite aiheuttaa heti ensi töikseen totaalisen déjà vu -efektin ja tuntuisi kuin kädessä pitäisi jälleen Xperia Arc:ia. Varsinkin takakannen kaareutuminen on täysin tuttu ensimmäisen sukupolven Xperiasta.

IMG_4221

Pienen hetken päästä erot kuitenkin tulevat esiin ja huomattavin on tietenkin fyysisten koti/menu/yms. nappien puuttuminen. Valitettavaa on, että miltei Sonyn tavaramerkiksi noussut kameranäppäin on kadonnut laitteesta kokonaan.

IMG_4223

Koska laite on vettä ja pölyä* sietävä, ovat kaikki liittimet peitetty suojaluukuilla, mikä voi olla jokseenkin rasittavaa varsinkin latauksen kannalta. Onneksi Sony on kuitenkin laittanu laitteen vasempaan ulkoreunaan omaa lataustelakkaansa varten kosketuspinnit, mutta itse telakka on ostettava erikseen. Pinnien vierestä löytyy mikroUSB-portti, joka on puhelimessa Sonymaisesti reunassa yläkulmassa.

IMG_4224

Yläreunasta löytyy 3,5 mm liitin. Muita liitäntöjä laiteessa ei ole.  Laite tukee tietenkin trendikkäästi NFC:tä. Kiitämme myös Sonya siitä, että laitteen lasi ei ole pinnoitettu millään, joka keräisi naarmuja (Xperia S) ja se on tälläkertaa oikeasti lasia eikä muovia (Arc).

jep

*Laitteen suojausluokka on Ip55 / Ip 57, eli laite kestää vesisuihkuja jokaisesta suunnasta (ip55) ja on vedenkestävä yhteen metriin saakka jopa 30 minuutin ajan, mikäli suojaportit ovat suljettuja. Laite siis ei ole vedenkestävä, mutta sillä voi puhua huoletta sateessa tai tiputtaa sen lätäkköön kunhan laitteen kuivaa tämän jälkeen huolellisesti.

IMG_4225

Takakannesta löytyvät Sonyn 13 Mpix Exmor R -kennolla varustettu kamera ja LED-salama kahden videokäyttöön suunnitellun stereomikrofonin lisäksi.

IMG_4226

Laitteen etupuolelta löytyvät VGA-tasoinen kamera videopuheluihin ja 4,3″ 720p-resoluutioinen S-LCD2 -näyttö Sonyn Mobile Bravia Engine 2:lla. Pikselitarkkuus on mukavat 342 pikseliä tuumalle.

Screenshot_2012-11-23-18-02-06

Käyttöliittymänä toimii Sonyn oma UX  joka on tuttu jo aiemmista 2012 Xperioista kuten aikaisemmin arvostelemastamme Xperia S:tä, joten emme syvenny tämän ominaisuuksiin tällä kertaa. Niille jotka ovat kiinnostuneet UX:stä voivat lukea aikasemmin linkkaamamme Xperia S:n arvostelun.

Screenshot_2013-01-21-21-20-22

Kamerasovellus on myös saanut pienen kohennuksen Xperia S:n versioon nähden. Xperia S:tä tuttujen ominaisuuksien rinnalle on tuotu ”Paras automaattisäätö”-tila, joka vastaa Galaxy Camerasta tuttua täysautomattiikaa. Tilaa käyttäessä kamera on todellinen point and shoot. Mukana ovat tietenkin tutut pyykäisypanoramat ja muut muista xperioista tutut temput.

httpvh://youtu.be/IkCbf9YjsXA

Kamera kuvaa tietenkin myös 1080p FullHD-videota.

Suurin ero kamerasovelluksessa kuitenkin Xperia S:ään verrattuna on, että Sony on jättänyt laitteesta pois Pseudo 3D -viritykset, mikä on loppujen lopuksi fiksu päätös, sillä ominaisuudet olivat kuitenkin lähinnä niche-ominaisuuksia vailla oikeaa hyötykäyttöä.

Screenshot_2013-01-21-21-22-54

Esiasennettuina ohjelmistoina mukana tulevat kontaktikortisto, selain, Timescape, Walkman-musiikkisoitin, galleria, kello, kamera, sähköposti, Facebook, kalenteri, muistilappusovellus, Music unlimited, laskin, trackID biisintunnistus, Smartconnect, PlayNow-sovelluskauppa, päivityskeskus, XperiaLink-nettijako, FM-Radio, Sony Select-sovelluspalvelu, Officesuite ja videosoitin.

Screenshot_2013-01-14-19-37-39

Sony on pakannu myös mukaan varmuuskopiointisovelluksen, joka ottaa talteen asetuksia myöten miltei kaiken puhelimesta . Tästä iso plussa!

Screenshot_2013-01-21-21-24-29

Mukana ovat tietenkin myös perinteiset Googlen sovellukset: Chrome, Haku, Youtube, Gmail, Maps, Talk, Google+ ja ilmainen navigointi. Pienoisena yllätyksenä mukana tulee myös Googlen videoeditori.

jep2

Kuten jo alussa mainitsimme laite tukee LTE-nopeuksia teoriassa 100 Mbit/s saakka, mutta todellisuudessa Soneran-kortilla (100 Mbit/s liittymä) testattuna emme päässeet millään yli 70 Mbit/s nopeuksien, vaan nopeudet pyörivät 60 Mbit/s molemmin puolin. Täten puhelimen hankkivan kannattaa tyytyä maltillisempaan (ja halvempaan) 50 Mbit/s liittymään, tuosta 12 Mbit/s lisästä en lähtisi maksamaan turhaan premiumia. Ongelma voi toki johtua myös verkkoyhteensopimattomuudesta, sillä Xperia V ei ole virallisesti vielä yhdenkään operaattorin verkoon hyväksytty ja päädyimmekin Soneran kortilla testaamiseen lähinnä siksi, että laitetta on testattu Sonyn toimesta Ruotsissa ko. konsernin verkossa.

Screenshot_2012-11-23-18-27-35

Muutenkin LTE-nopeudet puhelimessa olivat hieman kyseenalaisia, sillä en löytänyt kuukauden mittaisen testijakson aikana oikein mitään konkreettista hyötyä LTE:hen verrattaessa pääpuhelimessa olleeseen Saunalahden Nopsa -liittymään pelkässä puhelinkäytössä. Youtube-videot käynnistyivät ehkä aavistuksen nopeammin. Erot alkoivat näkymään vasta kun puhelimen verkkoa jaettiin läppärille WLAN-tukiasema-ominaisuudella. Pelit hyötyivät matalammasta pingistä, tiedostot ja Youtube-videot latautuivat nopeammin jne. Puhelimella ero ei ollu niin iso kuin olisi uskonut ja suurin syy on todennäköisesti siinä, että mobiilisuoratoistopalvelut (esim. Netflixin Android-sovellus) ovat kuitenkin optimoitu hitaammille yhteyksille, joten nopeammista yhteyksistä ei ole aivan niin massiivista etua kuin olettaisi. Tiedostot toki latautuivat esimerkiksi Google Driveen ja sieltä takaisin huomattavasti nopeammin, mutta yleensä mobiilista siirtäessä ei aivan niin kiire ole. Asia tulee kuitenkin muuttumaan sitä mukaan kun 1080p-näytölliset puhelimet tulevat markkinoille ja FullHD-palvelut yleistyvät laitteissa, puhumattakaan seuraavan generaation tableteista, joissa resoluutiot nousevat FullHD:n ylitse, kuten esimerkiksi Nexus 10:ssä.

Testipatteristosta laite repi seuraavat tulokset. Tuloksista huomaa, että laitteen kahdella 1,5 GHz kellotaajuudella pyörivällä Krait-ytimellä ja Adreno 225 GPU:lla varustettu Snapdragon MSM8960 ei ole edelleenkään mikään luuska:

Vellamo HTML5: 1927
Vellamo Metal: 547
Basemark GUI Onscreen: 54,473892
Basemark GUI Offscreen (720p): 75,686165
Basemark ES 2.0 Taiji: 24,74
Quadrant: 5741
Antutu: 10929

Kaiken kaikkiaan laite on yllättävän miellyttävä paketti ja tällä hetkellä harvoja Suomessa toimivia LTE-puhelimia. Se on artikkelin kirjoitushetkellä  myös ainoa Suomessa toimiva LTE-kykyinen Android-laite (toim. huom sittemmin myyntiin ovat tulleet myös Samsungin Note2 ja SGS3 LTE) ja kaupan päälle se on Keilaniemen lippulaivaa miltei puoli tuumaa pienempi ja 65 g kevyempi, mikä varmasti miellyttänee monia. Veden- ja pölynsietoominaisuudet tavallisessa puhelimen näköisessä paketissa on myös iso myyntivaltti tälle laitteelle.