Acer Iconia B1 on tabletti josta Simo Vaatehuoneelta olisi ylpeä, sillä hintaa laitteella on halvimmillaan ysiysi ja sillä rahalla saa yllättävän paljon tablettia. Kuinka paljon, siitä otamme selvää artikkelissamme.

2013-04-04 23.29.41

Laitteen etupuolta koristaa 7” 256k värin TFT-näyttö 1024×600-resoluutiolla ja VGA-tasoinen webkamera (Esim. Skypeä varten). Muita piirteitä todella leveän mustan reunuksen lisäksi ei laitteesta edestä löydy.  Yläreunasta löytyy 3,5 mm liitäntä kuulokkeita varten, alareunasta mikroUSB-liitäntä. Oikeasta reunasta löytyvät virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet.  Kuulokkeita laitteen mukana ei tule, joten ne pitää hankkia erikseen.

2013-04-04 23.30.52

Yllätyksenä laite kuitenkin tukee mikroSD-kortteja sisäisen tallenustilan laajentamista varten. Tämä tulee tarpeeseen sillä laitteessa on sisäistä tallennustilaa vain 8 Gt ja tästä käytettävissä on 5,17 Gt. Keskusmuistiakin on vain 512 Mt, joka saattaa nousta esiin useita ohjelmia käyttäessä hitautena.

httpvh://youtu.be/xBwIeqkdaW4

Halpa hinta näkyy varsinkin laitteen näytössä; katselukulmat ovat heikot, varsinkin vasemmalle kallistettaessa, hieman samaan tapaan kuin vuonna 2011 arvostelemassamme Acer Iconia Tab A100:ssa. Tämä ei kuitenkaan häiritse yhtä pahasti, sillä B1:tä on tarkoitus käyttää pääsääntöisesti pystyssä, toisin kuin A100:aa. Toinen asia missä hinta näkyy on tietenkin laitteen materiaalit ja laite onkin erittäin muovinen, mutta muovisesta rakenteesta huolimatta on laite kuitenkin jämäkän tuntuinen, pl. näyttö, joka painuu sisään mikäli sitä painaa liian kovaa. Materiaalit ovat kuitenkin keskimäärin samanhintaista bränditöntä “Kiina-tablettia” paremmat, joten hintaan nähden ongelmat ovat ennakoitavissa.

Screenshot_2013-03-30-23-17-46

Halvan hinnan pohjalta voisi epäillä, että laite on täynnä bloatwarea ja kustomointeja, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Screenshot_2013-03-30-21-45-42

Acer on jättänyt jopa käyttöjärjestelmän sörkkimättä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, joka on ilmoitusalueelle lisätyt pika-asetuspainikkeet.

Screenshot_2013-03-30-21-51-37

Sovelluksien joukkoon Acer on lisännyt vain kolme sovellusta: linkin Gameloftin pelikauppaan, sovelluksen laitteen rekisteröintiin takuita varten ja AcerCloud-sykronointisovelluksen. Crapware-allergiset voivat iloita siitä, että kaikki kolme sovellusta on mahdollista piilottaa ”sovelluksen tiedot”-valikon ”Poista käytöstä”-työkalun avulla.

Screenshot_2013-03-30-21-05-45

Muut sovellukset ovat kuitenkin Googlen vakio tauhkaa: Chrome-selain, Currents-uutisselain, Videoeditori, Galleria, Gmail, Haku, Google+, Henkilökortisto, Kalenteri, Kamera, Kello, Laskin, Maps, Messenger, Play-kauppa, Play-musiikki, Puhehaku, Selain, Sähkposti, Talk ja Youtube. Hieman hölmösti, Acer ei ole poistanut turhaksi jäänyttä Androidin perusselainta laitteesta.

Screenshot_2013-03-30-21-55-04

Mukana on tietenkin myös Googlen ilmainen navigointi.

Screenshot_2013-03-30-23-08-49

Laite ajaa Android 4.1.2 -versiota ja laitteen ostavan kannattaa huomioida se, että kuulimme Acerin edustajalta MWC-messuilla, että Acer ei tule todennäköisesti päivittämään tablettia lainkaan, sillä katteet tulevat paukkumaan päivitysten sertifiointiprosessien takia. Harmi sinänsä, koska Android 4.2:n monelle käyttäjällä suunnatut profiilit tulisivat varmasti monille tarpeen perhekäytössä.

Laitteen ytimenä sykkii MediaTekin valmistama kahdella 1,2 GHz ARM Cortex-A9-pohjaisella ytimellä varustettu MTK 8317T -järjestelmäpiiri, jolla on myös PowerVR SGX531 grafiikkasuoritin. Vaikka grafiikkasuoritin on julkaistu jo vuonna 2006, riittää järjestelmäpiiri laitteen perustoimintojen pyörittämiseen. Ajoittaista hidastelua ja nykimistä tapahtuu kuitenkin työpöydällä ja sovellusvalikossa ja varsinkin neliytimisiin lippulaivapuhelimiin ja -tabletteihin tottuneelle voi olla pienehkö kulttuurishokki, kun laite päättää nytkähtää silloin tällöin. Myös Chrome-selaimessa web-sivujen ylös ja alas scrollaaminen oli ajoittain hyvinkin tahmaista.

Screenshot_2013-03-30-22-08-01

Suoritin ei kuitenkaan ole aivan luuska ja esimerkiksi Vector Unitin Beach Buggy Blitz -peli pyöri laitteella aivan miellyttävästi. Testasimme myös MadFingerin Dead Triggeriä, joka sekin pyöri pelattavasti. Tämä ei tullut kuitenkaan yllätyksenä, sillä olimme jo  ennen pelihetkiä ajaneet  Unreal Engineen perustuvan Epic Citadel -nopeustestin joka antoi laitteelle arvosanan ”high preformance” keskiarvoisesti 30 FPS nopeudella. Sinänsä ironista, että hyvinkin raskaat pelit toimivat pelattavalla nopeudella, mutta työpöydällä esiintyi epäsäännöllisen säännöllisesti nykimistä. Tästä voisi päätellä, että grafiikkasuoritin on varsin kykenevä, mutta CPU jättää toivomisen varaa.

Screenshot_2013-03-30-20-24-54

Testipatteristosta laite otti nämä tulokset:

Antutu: 6617 p
Epic Citadel: High Performance / 31,8 FPS keskiarvo / 1024×552
Quadrant: 2974 p
Basemark ES 2.0 Taji: 6,93 FPS
Basemark GUI: Onscreen 29,165186 FPS / Offscreen 23,219967 FPS
Vellamo HTML5: 1262 p
Vellamo Metal: 349 p

Laite on hyvä 99 euron laitteeksi, mutta se ei kuitenkaan vastaa tai korvaa hieman kalliimpia ja ylempään luokkaan sijoittuvia tabletteja, esim Nexus 7:ää. Vanha totuus on että, sitä saa mistä on valmis maksamaan, tässä tapauksessa erittäin onnistuneen 99 euron tabletin, mutta sulavuutta ja täysin ongelmatonta käyttöä hakevat kannattavat suunnata katseensa hieman hintavampaan Nexus 7:ään. En myöskään suosittele, että laitteesta lähtee maksamaan kovin paljoa yli satasta. Jos raha kuitenkin polttaa sen verran taskussa, että on valmis maksamaan enemmän kuin 100€, kannattaa odottaa lähiaikoina myyntiin tulevaa HP Slate 7:ää, joka n. 160€ hinnallaan tarjoaa jo metallirunkoa ja 1.6 GHz prosessoria. Lasten Angry Birds -alustaksi tämä on kuitenkin oiva. Suurin plussa tippunee Acerille kuitenkin siitä, että takuut ja asiakastuki tulevat  toimimaan varmasti paremmin kuin kaukomailta tilatussa 99€ kiinantablettissa.