Saimme testiimme Asuksen identiteettikriisiä läpi käyvän FonePadin ja kuten nimestä voi päätellä, ei tämä 7” laite osaa päättää onko se puhelin vai tabletti. Asiaahan ei helpota se, että tavanomaisen ARM-pohjaisen teknologian sijaan laite perustuu Intelin PC-laitteista tuttuun Atom-suorittimeen. Käsissämme on siis PC-Android puhetablettimikälie.

2013-04-21 19.25.59

Laite näyttää hämmästyttävän paljon myös Asuksen valmistamalta Nexus 7:ltä. Laitteet näyttävät päällisin puolin niin paljon samalta, että voisi vannoa Asuksen käyttäneen molempiin samaa muottia. Tämä ei sinänsä haittaa, sillä Nexus 7 on erittäin miellyttävä kädessä ja hyvin käteen sopivaksi muotoiltu. Muotoilua lukuun ottamatta alkaa ensivilkaisun jälkeen löytymään erojakin ja tarkkasilmäiset huomaavat laitteesta heti ensimmäisenä kaksi eroa. Toisin kuin Nexuksessa, lukee FonePadissa etupuolella Asus ja yläreunasta löytyy Nexuksesta puuttuva kuuloke. Näyttönä toimii 7″ 1280×800-resoluution IPS-paneeli ja tämän yläreunasta löytyy 1,2 Mpix webcam.

2013-04-21 19.23.38

Valitettavasti Suomen mallissa ei nähdä muilla markkina-alueilla mukana olevaan 3,15 Mpix pääkameraa. Takapaneeli on laitteessa mattavärinen ja metallinen, mutta tämä on vain harhaa, sillä takakansi on muovia.

2013-04-21 19.24.08

Takapaneelin yläreunasta löytyy hieman Nexus 7:n tavoin kumipinnoitettu irtoava paneeli. Paneelin alta löytyvät SIM-korttipaikka ja microSD-korttipaikka. Emme ymmärrä miksi laitetta ei voitu pinnoittaa kokonaan tuolla kumimaisella pinnoitteella, sillä se on miellyttävä kädessä ja helpottaa Nexuksesta kiinni pitämistä, FonePad on taas liukasta muovia, joten sen kanssa joutuu olemaan aavistuksen varovaisempi. Tämä on hölmöä, sillä kyseessä on kuitenkin myös puhelimena käytettävä laite.

Screenshots_20130422_075318

Työpöytä ja käyttöjärjestelmä tarjoavat PadFonesta tuttua näkymää, eikä suunnattomia yllätyksiä ole tarjolla. Asus on pidättäytynyt samassa linjassa kuin aikaisemmissakin tuotteissaan, joten laiteen käyttöjärjestelmää ei ole pahemmin muokattu.

notif

Poikkeuksen tässä tekee notifikaatioalue, joka sisältää samat jipot kuin muutkin Asuksen laitteet, mukaan lukien 350 Nitin ulkoilmatila näytönkirkkaudelle. Ulkoilmatilaa olemme arvostaneet kaikissa muissakin asuksen laitteissa ja arvostamme sitä myös tässä sillä se nostaa ruudunkirkkautta auringonpaisteessa luettavalle tasolle nopeasti.

Screenshots_20130422_080319

Alueelta löytyy myös asuksen versio omasta beats-tyylisestä äänenparannusteknologiasta jonka nimi on ”AudioWizard”, mutta itse ainakin jabran Revoilla kuunneltaessa nappasin tämän käytöstä hyvinkin nopeasti, sillä kuten myös Beats-järjestelmän kanssa, kyseessä on lähinnä kasa EQ-presettejä. Olisi mukavaa jos valmistajat toisivat näiden mukana myös itse säädettävän 10-kanavaisen  EQ:n, jolloin tämän tapaisesta ominaisuudesta voisi olla nimellisesti edes jotain hyötyä. Myönnettäköön että Asus tarjoaa AudioWizardia lähinnä Phonepadin sisäänrakennetun kaiuttimen avuksi, mutta hyöty on pienehkö.

Screenshots_20130422_080304

Notifikaatioalueen pikapainikkeet ovat muokattavissa oman mielen mukaan, mikä varmasti miellyttää niitä, kuten allekirjoittanutta, jotka vihaavat turhaa tauhkaa.

Screenshots_20130422_082555

Mielenkiintoisen käyttöjärjestelmän muokkaus on notifikaatioalueelle lisätty pikatulkki. Sen päälle kytkeminen tuo sovelluksien päälle kirjan näköisen täpän, jonka aktivoimalla on mahdollista maalata esimerkiksi web-sivulta tekstiä ja kääntää tämän lennossa kielten välillä.

Screenshots_20130421_103132

Tuettuja kieliä on 39,  mikä on kohtalaisen kiitettävä määrä. Olisimme kuitenkin toivoneet, että pikatulkissa olisi ollut hieman Samsungin S Translaten tapaan myös tapa kirjoittaa vain lauseita, jotka olisivat sitten kääntyneet lennossa. Nyt sovellus soveltuu lähinnä web-sivujen ja erillaisten dokumenttien kääntämiseen.

Screenshot_2013-04-22-21-37-42

n. 250e hintaiseksi laitteeksi 3G-varusteltu FonePad on täytetty sovelluksilla ja mukana tuleekin aivan käsittämätön määrä tauhkaa.

Screenshots_20130422_085901

Asus on laittanut mukaan musitakin laitteistaan tutun App Locker sovelluksen, jolla on mahdollista estää pääsy sovelluksiin, jotka eivät esimerkiksi sovellu perheen pienimmille.
Screenshots_20130422_090155

Asus Story -kuvakirjasovelluksella on mahdollista tehdä omista kuvista näppärä virtuaalinen fotoalbumi. Tosin hyöty on FonePadin suomiversiossa minimaalinen, koska laitteesta puuttuu kamera.

Screenshots_20130422_090526

Asus on myös laittanut mukaan oman Asus Studio -galleriasovelluksen, joka toistaiseksi ei aivan suunnattomia hyötyjä Googlen vakioon tarjoa, mutta Asus lupaa vuoden mittaan päivityksiä, jotka tuovat sovellukseen uusia ominaisuuksia. Toistaiseksi ohjelma on turhaa toistoa, sillä Googlen oma Galleria on nopempi ja kevyempi.

Screenshots_20130422_090758

BuddyBuzz-sovellus on yhdistetty Facebook, Twitter ja Plurk seurantasovellus ja ajaa asiansa, mutta ei tarjoa mitään suurempaa syytä käyttää tai olla käyttämättä sitä. Sovelluksen pienoissovellus on kuitenkin erittäin miellyttävä ja sopii samaan lookkiin muiden Asuksen pienoissovellusten kanssa.

2013-04-22 21.14.09

FonePadin on Asuksen täysin oma kamerasovellus, joka on itsessään mukava ja miellyttävä käyttää, mutta valitettavasti pääkameran puute kastroi sovelluksen aivan täysin. Tässä vaiheessa huumori Asuksen aivopieruun ja kameran Suomen mallista pois jättämiseen alkaa olla jo hieman lopussa. Asuksen kamera myös esti kuvaruutukaappausten ottamisen, joten jouduimme tyytymään hieman analogisempaan versioon.

Screenshot_2013-04-22-21-18-26

Artistisimmille meistä mukana tulee MyPainter sovellus, jota varten suosittelemme kuitenkin hankkimaan kapasitiivisen styluksen. Sovellus on mukava ja työkalut näytetään selkesti.

Screenshot_2013-04-22-21-26-20

Muista Asuksen laitteista tuttu Asus WebStorage tekee myös paluun ja Asus tarjoaa laitteen mukana viisi gigatavua verkkotallennustilaa. WebStroragea on myös parannettu ja nyt tuettuna ovat myös Office-dokumentit.

Screenshot_2013-04-22-21-31-20

Webstoragen rinnalle asus on tuonut MyBitCast-nimisen sovelluksen joka mahdollista videoiden, kuvien ja saneluiden automaattisen synkronoinnin laitteen ja kotikoneen välillä WebStoreagea käyttäen.

Asus on tunkenut mukaan myös Kindlen, Zinion, Ääninauhurin, Selaimen, Muistikirjan ja oman S-Note kopionsa SuperNote Liten, joka tietenkin mahdollistaa omien muistiinpanojen kopioimisen talteen pilveen. Lisäksi mukana tulee tietenkin tavallinen Googlen tauhka, Play-kauppa, Play-musiikki, Chrome-selain, kalenteri, Earth, Elokuvastudio-videoeditori, Gmail, Google+, Laskin, Kello ja Puhehaku.

Screenshot_2013-04-22-21-39-54

Mukana tulee tietenkin myös Googlen ilmainen navigointi.

Screenshot_2013-04-22-21-46-24 Screenshot_2013-04-22-21-46-35

Erikoisin sovellus, mikä laitteen mukana tulee on Asus Splendid. Sovelluksella on mahdollista säätää näytön värilämpötilan lisäksi saturaatiota ja sävyä. Tämä on varmasti kuvanlaatuhifistelijöille erittäin tervetullut lisä.

Screenshot_2013-04-22-21-47-19

Asus on lisännyt myös mukaan trendikkäät miniapplikaatiot, joita on kaksitoista erilaista ja näitä voi olla samaan aikaan ruudulla ajossa olevan ohjelman päällä useita. Käytännössä kuitenkin saimme viimeistään neljännen sovelluksen kaatumaan, varsinkin jos yksi sovelluksista oli miniselain. Todennäköisesti laitteen yhden gigatavun keskusmuisti tuli vastaan.

Screenshot_2013-04-22-21-40-41

Fonepad tosiaan toimii myös puhelimena, ja se kovasti yrittääkin olla sellainen jopa niin paljon, että se ei suostu puhelimen numeronäppäimistöä kääntämään vaakatasoon, vaikka kuinka haluaisi. Se istuu kuin nakutettu pystyasennossa, mikä toki helpottaa laitteen nostamista oikein päin korvalle, mutta uskoisin, että moni haluaisi käyttää laitetta vaakatasossa kaiutinpuhelimena.

904052_10151450869903710_1498544722_o

Seitsemän tuuman möhkäleenä se ei myöskään ole enää puhelimen koossa vaan tabletti. Yllä toimituksemme naispuolinen jäsen puhumassa laitteeseen. Oikeastaan tarvittaisiin enää sidetalkingin muotiin tuleminen, jotta kuva olisi täydellinen. Jokainen vetäkööt kuvasta itse johtopäätöksensä, mutta suosittelemme laitteen ostajalle kunnollista handsfreetä, mikäli kadulla muiden ilmeet ja tuijotukset eivät ole se, mitä halutaan. Nykyjupeille laitehan on omiaan juuri huomion saamisen kannalta.

Laitteen suurin ongelma valitettavasti ei ole sen koko, vaan ytimenä pyörivä Atom Z2420 1,2 GHz kelloillaan yhdistettynä yhden gigatavun muistiin. Vaikka työpöydän ja muutaman sovelluksen ajaminen oli kohtalaisen sulavaa, saattoi esimerkiksi selain kesken ruudunvierityksen jäädä miettimään useiksi sekunneiksi. Onneks Play-kaupasta löytyivätkin käytännössä yleisimmät käyttämämme sovellukset Intel-pohjaisena, mutta joitain pelejä ei ollut tuettu, joten kannattaa varautua että x86-pohjaisuus voi estää lempipelin lataamisen. Myös alla olevissa testeissä ilmeni ongelmia, ongelmat kuvattu  suluissa olevissa lisätiedoissa.

Quadrant: 2724 p
Vellamo Metal: 450 p
Vellamo HTML5: 1323 p (Aquarium Canvas-testiä ei voitu ajaa puuttuvan tuen vuoksi)
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS 53,1 (Resoluutio 1280×736)
Basemark Taji: 12,36 FPS
Basemark GUI Onscreen: 45.809525 FPS
Basemark GUI Offscreen: 50.894674 FPS
AnTuTu: 5368 p  (OpenGL ES 2.0 testin aikana katovia tekstuureja)
3DMark Ice Storm: 2219 p
3DMark Ice Storm Extreme: 1169 p

Hintaisekseen laite on kelpo 3G-yhteyteen kykenevä TABLETTI, vaikka sillä voi puhua, ei 7” enää millään ole puhelinkoko. Asus olisi kuitenkin voinut tuoda kumisen taustan Nexus 7:ta ja vähentää turhia bloattisovelluksia. Näytönvärisäätötyökalu on erittäin tervetullut lisä ja toivomme, että muut valmistajat ottavat tämän opikseen. Pääkameran keinotekoisen poistiputtamisen takia ja Intel-prosessorin ja tämän PowerVR GPU:n nopeustestessä ilmenneiden ongelmien takia emme voi suositella laitetta kuin niille, jotka tiedostavat mahdolliset ongelmat.