Saimme testiimme HP:n uutukaisen Slate 7 -tabletin, jota myydään mm. Citymarketeissa ja Anttiloissa 149 euron hintaan. Haimme laitteeseen tuntumaa ensimmäisen kerran helmikuussa, jolloin pidimme sen jämäkkyydestä. Miltä laite nyt tuntuu, kun saimme lopullisen version käteemme?

20130622_195119

Laitteen suurin yksittäinen erottuva piirre on koko reunan ympäröivä metallinen runko, joka tekee laitteesta jämäkän ja hyvän tuntuisen. Itseasiassa HP Slate 7 on yksi parhaimman tuntuisista tableteista, joita olen pitänyt Androidsuomi.fi:n aikana käsissäni. Se menee laadukkaassa tuntumassa jopa entisen suosikkini Nexus 7:n ohitse. Laite on kuitenkin aavistuksen painava 370 gramman painollaan. HP on kuitenkin onnistunut ylittämään itsensä laitteen rakenteen laadukkuudella. Laitteesta on tarjolla kaksi värivaihtoehtoa; kuvissamme näkyvä Beats™-punainen ja tylsän harmaa. Väri vaikuttaa myös laitteen kumipinnoitettuun takapaneeliin. Itse ihastuin erityisesti juuri punaiseen malliin. Takapaneelin keskeltä löytyy metallinen HP-logo ja yläkulmasta tämän hintaiselle laitteelle yllätyksellinen 3 Mpix pääkamera, jollaista ei ole edes miltei tuplasti kalliimmassa Nexus 7:ssa.

20130622_195016

Laitteen etupuolelta löytyy yllättävän leveillä reunuksilla varustettu 7” 1024×600-resoluution näyttö, jonka yläreunasta löytyy VGA-tasoinen webcam videopuheluita varten.

20130622_195033

Oikeasta reunasta äänenvoimakkuuden säätöpainike.

20130622_195027

Miltei kaikki liitännät löytyvät yläreunasta, josta virtapainikkeen lisäksi löytyvät 3,5 mm kuulokeliitäntä ja mikroSD-korttipaikka, joka ei harmiksemme kuitenkaan tue SDXC-kortteja, joten muistia voi laajentaa maksimissaan 32 gigatavun korteilla.

20130622_195042

Latausliittimenä toimii alareunasta löytyvä standardi mikroUSB-liitin, jonka vieressä ovat laitteen kaiuttimet.

Screenshot_2013-06-22-17-35-46

Saimme iloiksemme huomata, että laitteeseen asennettu Android 4.1 on käytännössä muokkaamaton. HP on massiivisten kustomointien sijasta päätynyt esiasentamaan HPeprint-sovelluksen laitteeseen ja lisäämään omat taustakuvat valintoihin. Ostajan kannattaa kuitenkin huomoida että laittelle ei ole välttämättä tulossa lainkaan Android 4.2 -päivitystä.

Screenshot_2013-06-22-17-37-16

Ainoa käyttöjärjestelmätason muokkaus on asetusvalikon alla löytyvä Beats Audio -valikko, josta voi valita Beats Audio -profiilin tai halutessaan kytkeä koko toiminnon pois päältä.

Screenshot_2013-06-22-17-37-30

Kuten jo aikaisemmin totesin, tämä on yksi parhaimmalta tuntuvista tableteista, mutta valitettavasti se missä laite potkii pahasti vastaan, on siihen laitettu 1024×600-resoluution näyttö. Varsinkin ohjelmistovalikon tekstit alkavat pännimään pidemmän päälle, sillä ne ovat kohtalaisen pahaa mössöä. Myös näytön kirkkaus jättää toivomisen varaa ja pilvisenä kesäpäivänä oli ruudun katsominen ulkona tuskaista, sillä näytön kirkkaus ei yksinkertaisesti edes täydellä kirkkaudella tuntunut riittävän. Näytön kuvasuhde aiheutti myös ongelmia kuvageometriaan ja ympyrät näyttivät enemmän soikioilta. Tämä näkyi varsinkin sovellusvalikon ikonissa.

Värit olivat myös hieman valjut, tosin ei lähelläkään niin surkeat kuin aikaisemmin arvostelmassamme Acer Iconia B1:ssä. Katselukulmat olivat ”ok”-tasolla, eivät niin surkeat, että ne olisivat ärsyttäneet kuten B1:ssä, mutta eivät samalla tasolla kuin Nexus 7:n IPS-näytössä. Siinä missä Acerin näyttö oli hieman sinertävä, on HP saanut näytön värit kohdilleen. HP:n HFFS-tekniikkaan perustuva näyttö onkin Acerin näyttöä vuosia edellä. Se jää kuitenkin Nexuksen näytölle sekä värintoistossa että resoluutiossa. Laitteen premium-rakenteen takia olisimmekin toivoneet, että laitteessa olisi edes nykypäivänä keskikastin laitteistakin tuttu 720p-näyttö. Resoluution voi kuitenkin antaa anteeksi laitteen hinnan ansiosta.

Hieman kummallisesti varsinkin Acerin muutaman kympin halvempaan ja huomattavasti muovisempaan Iconiaan verrattaessa, on HP:ssa isohko puute, nimittäin suuressa viisaudessaan HP on päättänyt jättää laitteesta GPS:n kokonaan pois. Joten jos hakusessa on halpa tabletti vene- tai autonavigointiin, niin ei HP Slate ole sinun laitteesi.

Screenshot_2013-06-22-17-37-09

Laitteessa on sisäistä tallennustilaa 8 gigatavua ja tästä on käytettävissä 5 gigatavua, joten laitteen ostajan kannattaa varautua ostamaan mikroSD-kortti, mikäli tilalle on tarvetta.

Screenshot_2013-06-22-17-37-30

Esiasennettuina sovelluksina ei tule HP ePrintin-lisäksi kuin Googlen vakio-setti, joka on Chrome, Videoeditori, Galleria, Gmail, Google-haku, Google+, Hangouts, Henkilöt-kontaktikortisto, Kalenteri, Kamera, Kello, Laskin, Maps, Messenger, Play-Kauppa, Play-musiikki, Puhehaku, Selain, Sähköposti, Youtube, Uutiset ja Sää.

20130622_195222

Laiteen kamerasovellus ei yllätyksiä tarjoa, mutta HP-on mahdollistanut kuitenkin panorama-toiminnon käyttämisen, mikä on positiivinen yllätys.
kr

Kuvanlaatu ei päätä huimaa, mutta riittänee sellaiseen harvinaisempaan käyttöön jossa tabletilla haluaa ottaa kuvia. (klikkaa suurentaaksesi)

Screenshot_2013-06-22-17-32-11

Laitteen ytimenä toimii Rockchipin valmistama kahdella 1,6 GHz:n Cortex-A9 ytimellä varustettu RK3066-prosessori Mali-400MP-GPU:lla, joka antaa HP Slatelle aavistuksen enemmän potkua mitä Samsung Galaxy S II:sta löytyy. Laite on tehoiltaan siis aivan eri planeetalta kuin muutaman kympin halvempi Acer B1. Keskusmuistia on gigan verran joka on tuplat enemmän kuin Acerissa.

Screenshot_2013-06-22-18-48-56

Prosessori jaksoikin pyörittää vaativiakin pelejä, kuten Beach Buggy Blitzia tai Dead Triggeria, mutta ironisesti Android 4.1:n takia esimerkiksi työpöytien vierittäminen tahmasi silmin nähtävästi. Laitteeseen esiasennettu Google Chrome nyki myös, mutta ongelma oli enemmänkin Chromen, sillä asentamalla Chromen uusimman beta-version poistuivat ongelmatkin. Toivottavasti HP päättää päivittää laitteen Androidin 4.2-versioon, sillä ”Project Butter”-poistaisi varmasti laitteen sulavuusongelmat ja parantaisi huomattavasti käyttökokemusta. Tehoista ei ainakaan pitäisi olla työpöydän tökkiminen kiinni.

Nopeustesteistä laite veti seuraavat tulokset:

Quadrant:4208 p
Vellamo Metal: 458 p
Vellamo HTML5: 1508 p
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS 47,7 (Resoluutio 1024×552)
Basemark Taji: 44,24 FPS
Basemark GUI Onscreen: 39,108936 FPS
Basemark GUI Offscreen: 48,649277 FPS
Basemark X Onscreen: 6,236
Basemark X Offscreen: 2,867 FPS
AnTuTu: 11480 p
3DMark Ice Storm: 2968  p
3DMark Ice Storm Extreme: 2207 p

Akunkestoa HP lupaa laitteelle videokäytössä n. 5 tuntia, ja käytössämme akku jaksoi pyöreästi 6 tuntia surfaamista, kuvien ottamista ja videon katselua sekaisin.

HP Slate tarjoaa eniten tablettia hintaansa nähden, mutta sen premium-rakenne on hieman ristiriidassa niihin hölmöihin vetoihin, mitä HP on laitteen tekniikan kanssa muuten tehnyt. Emme voin ymmärtää miksi laite ei ole tullut suoraan Androidin 4.2-versiolla, joka on ollut markkinoilla jo hyvinkin pitkään, varsinkin kun tämä olisi nostanut laitteen käyttömukavuuden aivan eri tasolle. Myös GPS:n pois jättäminen on HP:lta todella kummallinen veto, sillä tämä karkottaa monta potentiaalista asiakasta. Mutta jos voit elää näiden puutteiden kanssa, on HP Slate tämän hetken paras halpis-tabletti.