Samsung kokeilee Note 8:lla tuoda Galaxy Note -sarjan muotoilun ja S Pen -kynän tablettien puolelle. Otimme selvää multimediaa, muistiinpanoja ja ohjelmistojen yhtäaikaista moniajoa moni-ikkuna-ominaisuudella tarjoavasta laitteesta.

Laitteisto

Myyntipakkauksessa tulee mukana tablet, S Pen -kynä, USB-kaapeli, pistoke latausta varten ja muutama ohjekirja. Galaxy Note 8:ssa on neliytiminen prosessori, joka pyörii 1,6 GHz taajuudella. Testiohjelmat ilmoittivat muistin määräksi 2 gigatavua ja laitteessa on kapasiteetiltaan 4600 mAh:n akku.

Samsung Galaxy Note 8:n pakkaus

Testiohjelmien ajo antoi seuraavat tulokset:

Testiohjelma Tulos
Quadrant 6833 p
Vellamo Metal 653 p
Vellamo HTML5 1782 p
Basemark Taji 40,69 FPS
Basemark GUI Onscreen 43,4803 FPS
Basemark GUI Offscreen 51,639706 FPS
Basemark X On-Screen 4,771 FPS
Basemark X Off-screen 3,681 FPS
AnTuTu 17387 p
3DMark Ice Storm 3322 p
3DMark Ice Storm Extreme 2521 p
Epic Citadel (1280×800) 47,4 FPS

Note 8:ssa ilmoitetaan olevan 16 Gt tilaa, mutta valitettavasti vain noin 9 Gt siitä on käyttäjän käytettävissä. Tilaa voi laajentaa mikro-SD-korttipaikan avulla maksimissaan 64 gigatavun kortteihin asti. Laitteen mukana ei tule muistikorttia.

Tabletin takana on 5 megapikselin kamera ja edessä on 1,3 megapikselin kamera video-puheluita varten. Valokuvia laitteen takakameralla voi ottaa maksimissaan 2560×1920 pisteen tarkkuudella ja videokuvaa sillä pystyy ottamaan 1280×720 kuvapisteen tarkkuudella. Etukameralla kuvakoko on 1280×960 pistettä ja videon koko 640×480 pistettä. Huomionarvoisena asiana kamerasta puuttuu salama. Kameroiden laatu on kohtuullinen, mutta laitteen koon takia sillä ei ole tarkoituskaan kuvata muuten kuin hätätapauksessa.

Samsung Galaxy Note 8:n takakamera

Edessä olevaa kameraa yritetään hyödyntää näytön älykkääseen sammutukseen silloin kun sitä ei katsota, mutta tulokset yhtä huonoja kuin ennenkin – etenkin himmeässä valaistuksessa. Ominaisuus vaikuttaa sen verran hyödylliseltä, että toivoisin Samsungin yrittävän tulevaisuudessa löytää jonkun varmatoimisemman sensorin sen toteuttamiseen.

Liityntäpuolella Galaxy Note 8 tarjoaa kattavat tavat liittää se muuhun maailmaan: WLAN tuettuna a/b/g/n -standardeilla, WiFi Direct suoriin yhteyksiin sekä Bluetooth 4.0. Bluetooth toimii oletetun asiallisesti testattujen kuulokkeiden kanssa. Asetuksia näprätessä yllätyin kuinka harvoin henkilökohtaisesti käytän enää Bluetoothia laitteiden liittämisessä toisiinsa. Paikannus ja navigointi toimii GPS:llä ja tukee lisäksi venäläistä GLONASS-verkostoa.

Samsung Galaxy Note 8:n alareuna

Note 8:ssa on 1280×800 pikselin TFT-näyttö, joka on kooltaan 8 tuumaa. Näyttö on hyvälaatuinen ja siitä mukava lukea e-kirjaa pidempäänkin. Myös videoiden toisto toimii näytön hyvien värien ansiosta. Laitteessa on tuetuissa sovelluksissa toimiva lukutila, joka muuttaa värien lämpötilaa lukemisen helpottamiseksi. Näytön pinta on muovia lasin sijaan. Ratkaisulla on oletettavasti jotain tekemistä S Pen -kynän tunnistuksen kanssa ja mukavana bonuksena lasipinnasta paistavat sormenjäljet eivät näy yhtä hyvin kuin muovipinnalta.

Tabletin tuntuma kädessä hyvä ja laatu on pientä natinaa lukuunottamatta asiallista. Muovisesta takakuoresta saa hyvän otteen. Laite painaa 314 grammaa, mikä on oikein sopiva lukulaitteelle. Note 8:n koko on hiukan liian iso yhdellä kädellä käytettävksi ja 7-tuumaiset tabletit ovat itselle tulevaisuudessakin ensisijainen valinta.

Samsung Galaxy Note 8:n oikea reuna

Nexus 7:n pitkäaikaisen käytön jälkeen näytön alla olevat fyysinen kotinappi ja kapasitiiviset valikko- sekä takaisin-napit ovat mukavaa vaihtelua. Nappien painelusta soiva ärsyttävä ääni saa erikoismaininnan, mutta äänet saa pois käytöstä asetuksien kautta.

Note 8:n yläreunassa on kuulokeliitäntä. Sen oikealla reunalla on virtanappi, äänenvoimakkuuden säätönapit ja infrapunalähetin. Valitettavasti testiympäristöistä ei löytynyt yhtään laitetta jonka kanssa infrapunalähetintä ja sen Peel Smart Remote -ohjelmistoa olisi voinut testata.

Samsung Galaxy Note 8:n korttipaikka

Vasemmassa reunassa on mikro-SD-korttipaikka, joka aukeaa hiukan liian helposti. Tabletin alareunassa on mikro-USB-liittimen lisäksi kaksi pientä kaiutinta. Kaiuttimien sijainnin takia ääni kuuluu ärsyttävästi vain toiselta puolelta laitteen ollessa vaakatilassa. Toisena huonona puolena äänenvoimakkuuden pitäminen edes keskitason alapuolellakin saa tabletin takapinnan värisemään kättä vasten epämiellyttävästi.

S Pen -kynä

Galaxy Note -sarjan tärkeäksi ominaisuudeksi muodostunut S Pen -kynä on itselleni Note 8:n kanssa ensimmäinen tapaaminen. Hiukan yli 5-senttiselle S Pen -kynälle on oma kolo mukavasti laitteen kulmassa. Kynän yltää ottamaan sieltä helposti ja kynän putoamista sieltä itsekseen ei tarvi pelätä. Kynästä saa kohtuullisen hyvän otteen, vaikka se voisikin olla paksumpi.

Samsung Galaxy Note 8:n kynä kädessä

Galaxy Note 8:n näyttö tunnistaa kynän paikan parin sentin päähän näytöstä ja kynän lejumista esiin tulevaa osoitinta voi hyödyntää esimerkiksi listojen vieritykseen.

Kynällä piirtäminen toimii tarkasti ja tukee jollain tasolla paineentunnistusta ohjelmien sitä ymmärtäessä. Jos ohjelma ei erikseen tue kynää, voi sitä silti käyttää sormea tarkempaan kosketukseen. Muihinkin tabletteihin saa erikseen ostamalla kapasitiivisia kyniä, mutta S Pen tarjoaa niitä tarkemman tunnistusteknologian.

Kynässä on peukalon alla painike, jonka avulla kynällä voi käyttää laitetta piirettävillä eleillä ja ottaa kuvankaappauksia piirtämällä ympäröidystä kohtaa ruutua. Eleet on toteutettu Samsungin omalla ohjelmistolla ja niitä voi luoda itse lisää ohjelmien käynnistykseen. Eleitä on vain muutama ja ne tuntuvat valitettavasti viime hetkellä lisätyltä ominauudelta.

Samsung Galaxy Note 8:n S Pen -kynä

Kynällä otetut kuvankaappaukset menevät Samsungin muokkaamalle Android-leikepöydälle, joka osaa pitää muistissaan useampaa leikettä samaan aikaan. Valitettavasti vain Samsungin omat ohjelmat näyttäisivät osaavat ottaa kuvia sieltä käyttöönsä. Samassa käyttöliittymässä on myös Androidin normaali tekstileikepöytä, jonka hyödyllisyys moninkertaistuu useamman leikkeen ja kynän tarjoaman tekstivalintatarkuuden tuoman tehokkuuden takia.

Kynä tuntuu parin viikon käytön hauskalta idealta jonka tarpeellisuus jää kyseenalaiseksi lukuunottamatta paria erikoistapausta. Testauksen aikana en löytänyt yhtään kynää tukevaa piirto-/maalausohjelmaa josta olisin pitänyt. Hyödyllisimmät käyttökohteet kynälle olivat pienten kuvankaappausten tallennus nettisivuilta, sekä huomattava helpotus tekstin valinnan ja leikepöydän kanssa taisteluun.

Samsung Galaxy Note 8:n kynän paikka

Ohjelmisto

Note 8:ssa on Android-versio 4.1.2, mutta ohjelmistoon tulee oletettavasti pian päivitys, sillä lähes samoilla teknisillä tiedoilla juuri julkaistussa Galaxy Tab 3 8.0:ssa on Android 4.2. Googlen valmiiden ohjelmien lisäksi Samsung on lisännyt mukaan omia ohjelmia ja palveluita, sekä muutamia ulkopuolisten toimittajien ohjelmia. Laitteen sovelluspuolella keskeisessä roolissa on Samsungin omissa mainoksissa multimedia, muistiinpanot ja ohjelmistojen yhtäaikainen ajo moni-ikkuna-ominaisuudella.

Samsung Galaxy Note 8 perustila

 

Tavallisen Androidin aloitusnäytön lisäksi tarjolla on uusille käyttäjille suunnattu helppo tila, jossa aloitusnäytölle asetetaan valmiiksi muutama helppokäyttöinen lista yleisiin ohjelmiin ja asetuksiin. Tilan kehitykseen käytetystä vaivasta kertoo jonkin verran se, että asetuksissa tilan mainitaan olevan suunnattu “älypuhelimen uusille käyttäjille”.

Käytetystä tilasta riippumatta kynän poistaminen kolostaan avaa kotinäytöllä ollessa S Pen -välilehden, jossa on iso widget S Note -muistiinpano-ohjelman käyttöön ja muutama Samsungin suosittelema sovellus alarivin normaalien ikonien sijaan. Aloitusnäytön helpossa tilassa S Pen -välilehden menee takasin piiloon kynään mennessä koloon ja perustilassa välilehti näkyy aina. Ominaisuus löytyy asetuksista kummallisesti käännettynä nimellä “Sivukaveri”.

Samsung Galaxy Note 8 sivukaveri

Moni-ikkuna-tilan käyttö tuo näytön reunaan vetovalikon, josta voi käynnistää näytölle vetämällä kaksi eri ohjelmaa rinnakkain. Ominaisuus on ollut tarjolla jo aiemmin puhelimissa, mutta siellä en ole näytön koon takia itse päässyt käyttämään kunnolla.

Nyt paremman testauksen jälkeen en löytänyt suurempaa tarvetta jatkaa sen käyttöä. Teknisesti ratkaisu on toimivampi kuin pari aiempaa näkemääni toteutusta samasta ideasta, mutta omassa tapauksessa mobiilikäytössä on vain harvoja tilanteita joissa yhtäaikaiselle käytölle on oikeasti tarvetta. Kynällä ympäröityjen kuvankaappausten vetäminen suoraan S Note -muistiinpano-ohjelmaan toimi näppärästi.

Samsung Galaxy Note 8 moni-ikkuna S Pen

Yhteenveto

Tämä arvostelu tehty WiFi-versiosta, joka on hintaluokaltaan noin 430 euroa. Tarjolla on myös 4G-versio, jonka hinta on noin 580 euroa. Laite tarjoaa tällä hetkellä suhteellisen suorituskykyisen tabletin, jossa on bonuksena monipuolinen ja tarkka kynä.

Juuri julkistetun Galaxy Tab 3 8.0:n tarkkaa hintaa ei ole tiedossa, mutta muutama karsinta laitteiston suorituskyvyssä ja kynän jättäminen saattaa pudottaa lopullisen hinnan Note 8:aa edullisemmalle tasolle. Jos kynälle ei ole tarvetta, suosittelisin odottamaan mitä tulevat mallit tarjoavat.

Samsung Galaxy Note 8:n yleiskuva takaa

Samsung Galaxy Note 8 testikuva etukameralla

Samsung Galaxy Note 8 testikuva takakameralla

Samsung Galaxy Note 8 helppotila

Samsung Galaxy Note 8 moni-ikkuna valikko

Samsung Galaxy Note 8 S Pen -leike