Samsungille alkaa muodostua tavaksi julkaista lippulaivamalleistaan mini-versioita ja vertaamme nyt jouluna 2012 arvosteltua Samsung Galaxy S3 Mini:ä Galaxy S4:n vastaavaan malliin.

Laiteisto

Myyntipakkauksessa on itse Galaxy S4 Mini, akku, USB-latauskaapeli, seinäpistoke kaapelille, kuulokkeet äänenvoimakkuudensäädöllä ja vastausnapilla, sekä vaihdettavia korvaosia kuulokkeisiin.

Galaxy_S4_Mini_08_20_18-11-06

S4 Minissä on 1,7 gigahertsin tuplaydinsuoritin ja 1,5 gigatavua RAM-muistia. Arvosteltavaksi saamassamme laitteessa on 8 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja tarjolle on tulossa jossain välissä myös 16 gigatavun tallennustilalla varustettu malli. Tallennustilaa saa lisää mikro-SD-korteilla, jota puhelimen kortinlukija tukee maksimissaan 64 gigatavun kokoisena.

Testiohjelma Tulos
Quadrant 8100 pistettä
Vellamo Metal 699 pistettä
Vellamo HTML5 1982 pistettä
Basemark Taji 46,40 FPS
Basemark GUI Onscreen 54,37 pistettä
Basemark GUI Offscreen 95,11 pistettä
Basemark X On-Screen 11,3 FPS
Basemark X Off-screen 3,09 FPS
AnTuTu 14576 pistettä
3DMark Ice Storm 5684 pistettä
3DMark Ice Storm Extreme 2921 pistettä
Epic Citadel 56,0 FPS

Puhelimessa on 4,3 tuuman sAMOLED-näyttö ja on tarkkuudeltaan 540×960 kuvapistettä. AMOLED-näytöille tyypillisesti värientoisto on hyvä. S4 Minin edessä on myös fyysinen koti-nappi ja kapasitiiviset takaisin- ja menu-napit. Laitteessa ei ole ilmoitusvaloa, mitä pidän puutteena.

Galaxy_S4_Mini_08_20_18-13-56

S4 Minin takana on 8 megapikselin kamera LED-salamalla ja edessä 1,9 megapikselin kamera. Edessä olevassa kamerassa ei ole autofokusta. Videokuvaa puhelimen takakameralla voi ottaa maksimissaan 1920×1080 resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa. Näytön valon älykäs aikakatkaisu etukameralla tunnistamalla toimii yhtä huonosti kuin aiemmissakin malleissa.

Laitteen yläreunassa on 3,5 mm kuulokeliitäntä ja mysteeriksi jäänyt sensori infrapunalähetin. Oikealla reunalla on virtanappi ja vasemmalla äänenvoimakkuuden säätönapit. Puhelimen alareunassa on mikro-USB-liitäntä.

Galaxy_S4_Mini_08_20_18-14-14

S4 Mini tukee GSM 4G-verkkoa ja tiedonsiirto tapahtuu parhaimmillaan 100/50 Mbps nopeudella. Ensimmäistä paremman luokan puhelinta ostaville huomionarvoisena asiana S4 Mini käyttää mikro-SIM-kortteja tavallisten SIM-korttien sijaan. WLAN-yhteyksissä puhelin tukee standareja a, b, g ja n sekä Wifi Direct -yhteyksiä. Laitteesta löytyy Bluetooth 4.0 ja NFC. Paikannuslaitteistona on A-GPS, jonka lisäksi S4 Minissä on tuki GLONASS-verkoille.

Galaxy_S4_Mini_08_20_18-12-58

Ohjelmisto

S4 Minissä on Android 4.2.2 (Jelly Bean), jota on muokattu Samsung omalla TouchWiz-käyttöliittymällä. Laitteen tehokas suoritin ja suuri muistimäärä tekevät siitä sulavan käyttää. Samsung on järjestellyt Androidin asetusvalikon ensimmäinen tason uudelleen asiakohtaisiin välilehtiin perinteisen pitkän listan sijaan. Tämä vähentää pystysuuntaista vieritystä, mutta asetuksia ei ole järjestetty ihan selkeimpään järjestykseen. Asetusvalikon ensimmäisen tason jälkeen asetukset on vanhalle Android-käyttäjälle tutussa järjestyksessä.

Screenshot_2013-08-06-18-29-45

Puhelimeen on asennettuna suoraan sekä tavallinen Android-selain että Googlen Chrome -selain ja linkin avaaminen ensimmäisen kerran tarjoaa valinnan kummalla selaimella sen haluaa avata.

Lukitusruutu tukee Jelly Beanin uudempien versioiden tapaan lukitusruudun vimpaimia. Samsung on laittanut oletuksena siihen muokattavan tekstivimpaimen, johon voi syöttää vaikka yhteystiedot. Tekstin sisällön, fontin ja värin muokkaus tapahtuu suoraan lukitusruudussa, jonka takia editorin käyttöliittymä on vähän ahdas ja kummallinen. Syötetyn tekstin koko vaikuttaa alueeseen, josta lukitusnäytön vimpaimia voi sivusuuntaan pyyhkäisemällä vaihtaa ja suurin osa näytön alueesta avaa näytön lukituksen.

Screenshot_2013-08-06-18-29-34

Sekavasti päävalikossa ovat vierekkäin ohjelmat Samsung Apps ja Samsung Hub varustettuna hyvin samantyylisillä ikoneilla. Samsung Apps on Samsungin oma ohjelmakauppa Googlen tarjoaman Google Play -kaupan lisäksi. Samsung Hub on puolestaan on ohjelma, jonka välilehdillä Samsung esittelee musiikki-, video- ja pelikauppojensa sisältöä.

Samsung ohjelmat

Samsungin tekemä Juttualbumi-niminen ohjelma on tarjolla oletuksena työpöydällä vimpaimen kautta. Juttualbumilla voi puhelimella otetuista kuvista kasata automaattisesti kuva-albumin. Ohjelma yrittää ryhmittää kuvat päivämäärän ja kuvan sisällön perusteella parin kuvan kokoelmiin per sivu. Albumin ulkoasua voi muokata valitsemalla kansikuvan, otsikon ja albumin teeman kuten “Leikekirja” tai “Palapeli”.

Galaxy S4 Minin mukana tulee TripAdvisor Samsung Edition helpottamaan matkailua eri kaupungeissa. Kotikaupungissani Vaasassa ohjelma ei ollut kovin hyödyllinen ohjelmassa/palvelussa olevien paikkojen vähäisyyden takia. Palveluun voi kirjautua joko Samsungin tunnuksilla tai TripAdvisorin omilla tunnuksilla. Ohjelma toimii myös ilman kirjautumista. Ohjelmassa on tarjolla vimpain aloitusnäytölle kuvien esittämiseen kiinnostavista kohteista ympäri maailmaa tai valitsemasti kaupungista.

Screenshot_2013-08-13-17-29-27

Samsung mainostaa S Health -nimistä kuntoilun seurantaan tarkoitettua ohjelmaa S4 Minin tuotesivulla, mutta saamiemme tietojen mukaan sovellus on tulossa kuluttajien ladattavaksi vasta myöhemmin.

Käyttö

Puhelin oli testattavana pari viikkoa, jonka aikana se käynnistyi uudelleen kaksi kertaa ilman näkyvää syytä. Yleisesti ohjelmistopuoli oli kuitenkin toimiva ja sujuva. Samsungin TouchWiz-kustomoinnit ovat jääneet kehityksessä vähemmälle huomiolle ja Samsung on keskittynyt enemmän tekemään uniikkeja ohjelmia laitteilleen. Itse pidän omilla ohjelmilla erottumista puhelinmarkkinoilla Android-pohjajärjestelmän muokkausta parempana ratkaisuna.

Screenshot_2013-08-06-18-38-00

S4 Mini antaa kuvan tehokäyttäjälle sopivasta pienemmästä puhelimesta paremmin kuin Galaxy S3:n vastaava malli. S3 Mini tuntui ihan eri sarjan puhelimelta, joka oli vain paketoitu S3:n tyylisiin kuoriin. Itselle S3 Minin suurimpia pettymyksiä isoveljiinsä verrattuna oli hidas kamera, joka on nyt korjattu asialliselle tasolle. Nopeus on samaa luokkaa tavallisen S3:n ja S4:n kanssa ja maksimitarkkuus on parempi kuin S3 Minissä.

20130725_204404

Puhelimesta saa S3-sarjan puhelimia paremman otteen, mutta mielikuvaan vaikuttaa myös S4 Minin pienempi koko ja pyöreämpi muotoilu verrattuna päivittäisessä käytössä olevaan Galaxy S3:een. Takakuoren muovi natisee rasittavasti kuoren keskellä olevan kameran ympäriltä puhelinta käsitellessä. Oletettavasti tämä kuitenkin johtuu vain takakuoren maanantaikappaleesta.

Yhteenveto

Galaxy S4 Miniä on saatavana mustana ja valkoisena. 8 gigatavun mallin hintaluokka noin 430 euroa, mutta tulevan 16 gigatavun mallin hintaluokasta ei ole kirjoitushetkellä tarkempaa tietoa.

Yhteenvetona voidaan sanoa Galaxy S4 Mini sopivan tehokasta puhelinta kaipaavalle henkilölle, joka pitää S4:n muita malleja liian isona. S4 Mini on myös hyvä välimalli keskiluokan ja lippulaivaluokan välillä.

Samsungin tuotesivu