Asus on vuosien varrella tuonut innovatiivisesti useampia tabletti-tuoteryhmiä markkinoille ja näistä kaksi on  ollut meidän näkemyksemme mukaan ylitse muiden: Transformer ja Padfone. Keskitymmekin tällä kertaa uusimpaan Padfoneen, jonka Asus on nimennyt lyhyesti New Padfoneksi (suom. Uusi Padfone). Poikkeuksellisesti henkilökohtaisista ja ajanhallinnallisista syistä joudun jakamaan artikkelin useampaan osaan, joista ensimmäinen kattaa laitteen rautapuolen. Kaikki artikkelit kannattaa kuitenkin lukea läpi, sillä piilotamme artikkeleihin vastauksen kilpailuun. Kilpailu pidetään artikkelisarjan lopulla ja siinä arvomme kyseisen laitteen.

IMG_4561

Saimme testiin Padfone 2-in-1 –setin, joka koostuu itse Padfone-puhelimesta ja tämän tabletiksi muuttavasta Station-osasta.  Yhdistelmän idea ja etu on se, että käyttäjä ei tarvitse synkronoida laitteita keskenään tai asentaa samoja sovelluksia eri laitteille, sillä yhdellä asennuksella ovat kaikki käytetettävissä sekä tabletissa että puhelimessa.  Lisäetuna on myös molemmissa osissa olevat omat akkunsa joiden avulla Station-osa pystyy lataamaan puhelinta, kun tässä on virta vähissä. Koska äly sijaitsee puhelin-osassa, niin ei tarvita myöskään kuin yksi puhelin/data-SIM laiteparia kohden. Huonona puolena toki on se, että ilman puhelinta ei Stationia voi käytää mihinkään.

Puhelin

IMG_4565

Padfone on yksi parhaimman näköisistä ja tuntuisista puhelimista hetkeen, varsinkin testissämme oleva ”Titanium Black” –värityksellä oleva malli on erityisen tyylikäs.  Laitteen takapaneeli on nimensä mukaisesti harjatusta mustaksi anodisoidusta alumiinista valmistettu ja se tuntuu erityisen hyvältä kourassa. Merkintöjen kannalta Asus on mennyt mukavan minimalistista linjaa ja ainoa silmään pistävä piirre on takapaneelin metallisin kohokirjaimin tehty Padfone –teksti. Muutoin merkinnät yrittävät olla lähestulkoon näkymättömiä, sillä takapaneelin muut tekstit ovat mustalla ja hädin tuskin erottuvat mustasta alumiinista.

IMG_4566

 

Sama linja jatkuu myös etupuolella, sillä Asus on valinnut yllättävän himmeän harmaan värin alareunan Asus-tekstiä varten, joten logo ei häiritse pidemmän päälle. Laitteen näyttö on 5” 1920×1080 resoluution (FullHD) IPS-paneeli ja tämän ansiosta näyttö on yksi parhaita näkemiäni. Näytön yläpuolelta löytyy 2 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera (f2.0) selfieitä varten. Näytön alareunasta löytyvät Android-toimintonäppäimet: takaisin, koti ja moniajo –asettelussa.

IMG_4568

Aikasemmin mainitsemastani takapaneelista löytyvät led-salama ja 13 megapikselin kamera (f2.0).

IMG_4569

Laitteen alareunasta löytyy standardi mikroUSB-portti, jota käytetään sekä lataamiseen että Station-osaan telakoitumiseen. Telakoitumista varten portin ympärillä on kaksi aukkoa telekkaosan koaksaaliliittimille, jotka toimivat antennien läpivientinä.

IMG_4570

Laitteen vasemmasta reunasta löytyvät mikroSD-korttipaikka ja SIM-korttipaikka joka syö vähemmän yleistä Nano-SIM -korttia. Ostajan kannattaakin varautua reissulla operaattorin liikkeeseen mikäli halu on saada laite heti käyttöön.

IMG_4571

Laitteen oikeasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuudensäätö- ja virtapainikkeet, sekä näiden yläpuolelta puhelimen kaiutin. Kaiuttimen asettaminen näppäimien yläpuolelle reunaan onkin nerokas ratkaisu, sillä se ei jää näin kovin helposti sormien tai kämmenen alle. Laitteen yläreunasta löytyy normaali 3,5 mm kuulokeliitäntä.

Laitteen suorittimena toimii Snapdragon 800 –prosessori, joka nykyyään löytyy käytännössä kaikista lippulaivoista. Tämän rinnalle on laitettu 2 gigatavua käyttömuistia. Tallennustilaa löytyy mallista riippuen joko 16 tai 32 gigatavua. Palaamme kuitenkin suorituskykyyn myöhemmässä osassa. Puhelin myös kykenee yhdistymään 4G-verkkoihin.

Station

IMG_4572

Valitettavasti telakkana toimiva Sation-osa hukkaa puhelimen tyylikkään alumiinimuotoilun ja onkin piirunverran perinteisempi ulkoasultaan. Laitteen etupuolta koristaa 10” 1920×1080 resoluution (FullHD) IPS-paneeli joten näytön resoluutio on samalla tasolla puhelimen kanssa. Kiitos IPS-paneelin toistuvat värit hyvin ja kuva on miellyttävän terävä. Näytön yläpuolelta löytyy vain 1 mpix etukamera ja onkin outoa että Asus on tingannut telakkaosassa etukamerasta, eikä ole laittanut puhelimen tasoista etukameraa myös telakkaan.

IMG_4585

Telakan oikeasta reunasta löytyy standardi mikroUSB-liitin lataamista varten. Asus on vihdoin luovuttanut omasta dock-liittimestään ja tämä on vain hyvä uutinen kuluttajalle.

IMG_4586

Vasemmasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja vasemmasta yläkulmasta virtapainike.

IMG_4579

Takapaneelia koristaa itse Padfonen-telakka. Laitteen ollessa telakoituna käyttää Station Fonen salamaa ja pääkameraa. Myös kuulokeliitäntänä toimii Padfonen oma liitäntä. Telakan vierestä löytyy Stationin oma kaiutin, joten kiinnittämällä puhelimen telakkaan on elokuvienja peleien äänistä mahdollista saada vähän enemmän potkua.

IMG_4584

Telakkaosa toimii yksinkertaisesti sujauttamalla puhelin paikalleen. Poissa ovat ensimmäisen sukupolven hankalat lukkomekanismit. Kiitos näppärän kitkaan perustuvan lukituksen kestää puhelin telakassa kiinni rankemmassakin heilutuksessa. Huomioitavaa on kuitenkin, että ylösalaisin ei laitetta kannata heiluttaa, sillä näin puhelimen saa helposti heilutettua irti telakasta. Tämä asia kannattaa huomioida kun laitetta lainaa pelikäyttöön esimerkiksi lapsilleen.

Seuraavassa osassa perehdymme laitteen sovelluspuoleen.