LED-pohjaisia pikoprojektoreita on ollut markkinoilla jo tovin, jopa integroituna suoraan puhelimeen. Nyt Asus on tuonut markkinoille varteenotettavan vaihtoehdon matkakäyttöiseksi videotykiksi. Akkukäyttöinen S1 yhdistää samoihin kuoriin videotykin, USB-lisäakun, kaiuttimen ja MHL-liitännän helppoa matkapuhelin- tai tablettikäyttöä varten.

SAMSUNG CSC

S1 on suorastaan hämmentävä laite sillä, se on vain hieman kämmentä suurempi. Koosta huolimatta on ASUS saanut ängettyä laitteeseen 6000 mAh:n akun ja laitetta pystyy käyttämään akkutilassa kuvan projisointiin seinälle jopa 3 tuntia ilman lisävirtaa. Akkutila tosin tiputtaa laitteen ANSI lumenit viiteenkymmeneen, mutta halutessaan laitteen voi asettaa 70 lumenin presentaatiotilaan. Presentaatiotilassa käyttöaika on kuitenkin vain noin puolitoista tuntia, mikä kannattaa huomioida, jos projektori päätyy reissuun ilman laturia.

Päädyimme testatessamme käyttämään laitetta pääsääntöisesti presentaatiotilaa, sillä akkutila tarvitsi kaverikseen huomattavasti enemmän himmennetyn tilan. Projektori kykenee kuitenkin virtalähteeseen kiinnitettynä 200 lumenin valotehoon, jolloin kuvan näyttäminen onnistuu myös valoisassa huoneessa. Suurempi yllätys kuin mukavan pitkä akunkesto, oli kuitenkin lyhyt projisiointietäisyys tykissä onkin 1.1:1 suhteen heittoetäisyys, jonka ansiosta jo yhden metrin etäisyydeltä saadaan aikaiseksi 41-tuumainen kuva ja laite kykenee hämärässä tilassa valmistajan mukaan jopa sadan tuuman kuvaan ilman suurta kuvan valovoiman laskua. Kyseinen väittämä osoittautuikin kohtalaisen todeksi ja Netflixin katsominen makuuhuoneen seinältä oli poikkeuksellisen helppoa laitteen lyhyen projisointietäisyyden ansiosta. Laitteen LED-lampulle luvataan 30 000 tunnin käyttöaikaa ja mikäli laitetta käytetään päivittäin 8 tuntia, vastaa se noin kymmenen vuoden käyttöikää.

SAMSUNG CSC

Tykistä löytyy myös integroitu linssinsuojus, josta annoimme pisteitä. Kyseinen ominaisuus vähentää harmaita hiuksia, kun ei tarvitse pelätä linssisuojuksen katoamista ja linssin naarmuuntumista.

Laitteen suurin Akilleen kantapää tulee kuitenkin resoluutiosta, joka on vain 854×480; laite osaa kuitenkin skaalata itselleen sopivaksi jopa FullHD-resoluution kuvan, mutta tekstien luettavuus kärsii tässä hieman. Tämä on seikka, joka kannattaa huomioida laitetta hankkiessa. Olisimmekin toivoneet, että Asus olisi ottanut resoluutioon mallia omasta P1-sarjalaisesta jolloin käytössä olisi edes “HD-ready” 720p-taso. Varsinkin kun P1:stä puutuu nykypäivänä oleellinen HDMI-liitäntä.

SAMSUNG CSC

Laiteesta löytyy HDMI-liitäntä, USB-liitäntä ja kuulokeliitäntä jolla HDMI:n kautta tulevat äänet pystyy kuuntelemaan häiriötä aiheuttamatta. Mikäli kuulokeliitäntään ei ole kytkettynä mitään toistuvat äänet S1:n integroidusta kaiuttimesta.

SAMSUNG CSC

USB-liitännän avulla S1 toimii käyttäjän niin haluessaan myös mukana kannettavana lisäakkuna esimerkiksi matkapuhelimelle, mutta testatessamme oli liitännälle käyttökelpoisempi kohde oli virransyöttö Chromecastille.

SAMSUNG CSC

Asus paketoi S1:n mukana mukavasti tarvikkeita ja mukana tulevatkin HDMI-, MHL- ja USB-johdot sekä virtalähde. Näiden lisäksi mukana on tykin suojakotelo jossa on reikä USB-johtoa varten, jotta tykkiä voi käyttää lisäakkuna tämän ollessa suojakotelossa sekä suurempi suojakotelo johon tykin ja laturin saa mukavasti pakattua matkaa varten.

Mikäli S1:n heikko natiiviresoluutio ei haittaa ja tarve on leffatykille hotellihuoneeseen reissun päälle, on S1 erittäin mielenkiitoinen vaihtoehto. Valitettavasti matalan resoluution ja korkeahkon hintansa (n. 350 €) takia ei laitetta voi varauksetta suositella.