Samsung on tänään New Yorkissa julkaissut uutuudet Note 5 ja Edge+-puhelimet. Saimme kunnian käydä itse testailemassa laitteita jo pari viikkoa sitten Lontoossa ja mukaamme tarttui kasa kuvia ja videoita sekä itse laitteista että niiden lisätarvikkeista.

Ensiksi huonot uutiset: Note 5 ei tule Suomeen alkuvaiheessa ollenkaan, vaan Samsung panostaa Pohjoismaissa S6 Edge+:aan. Toinen huono uutinen on se, että S6 Edge+ ottaa ”donnin buhelin” -manttelin perusversiolta vahvalla kädellä ja ovh lähtee 899 eurosta. Kolmas huono uutinen on, että 128 gigatavun mallia ei tuoda myyntiin lainkaan.

Laitteet eroavat nykyisestä S6-sarjasta vain vähäsen ja säilyttävät tämän metallirungon. Suurin ero on kuitenkin koko ja molemmat laitteet käyttävät 5,7″ QHD-resoluutioista AMOLED-paneelia. Näyttö on tietenkin S6 Edge+ mallissa kaareva, siinä missä Note 5:ssa se on tasainen.

Note 5 kuitenkin siirtää tuon kaarevan lasin takapuolelle, joka on mukava lisä ergonomian suhteen.

Muita fyysisiä eroja ovat tietenkin Note 5 S-Pen-kynä, joka tällä kertaa uppoaa täysin rungon myötäiseksi. Samsung on kuitenkin säälinyt käyttäjien kynsiä ja kynän takaosa nousee nyt esiin, kun sitä painaa, joten se on helpompi ottaa ulos puhelimesta.

Tärkeämpi rautamuutos on kuitenkin suurempi akku, joka on S6-malleista vaihtunut kertaluokkaa kookkaampaan 3000 mAh:n kennoon. Suuremman akkukapasiteetin rinnalle on Samsung lisännyt myös tehokkaamman pikalatauksen, joka lataa vanhan versioon verrattuna n. 27 % nopeammin, joten akku latautuu täyteen suuremmasta kapasiteetista huolimatta jopa nopeammin kuin S6.

Samsung on myös parantanut langatonta latausta ja tuonut S6:n tukemien virallisten QI- ja AWP-standardien rinnalle oman standardinsa, joka on myös saman 27 % nopeampi. Tämän pitäisi mahdollistaa S6 Edge+:n ja Note 5:n lataamisen langattomasti ”tavallisen” johtolaturin nopeudella. Ominaisuudella on kuitenkin hintansa, sillä se vaatii Samsungin oman langattoman laturin hankinnan. Kyseinen laturi on pikalatauksen lisäksi  yhteensopiva QI- ja AWP-standandardien kanssa, joten sillä voi ladata muutkin kodin langattomat laitteet.

Samsung tuo samalla markkinoille uutta pikalatausta tukevat USB-lisäakut.

Tilaähkystä kärsivät tulevat edelleen pettymään, sillä kumpikaan laitteista ei tue SD-kortteja ja markkinoille saapuvat vain 32 Gt ja 64 Gt mallit.

Muutoin rautapuolella käytössä on sama 64-bittinen, 14 nm tekniikalla toteutettu, kahdeksan prosessoriydintä sisältävä järjestelmäpiiri ja kamera kuin S6-sarjassa. Keskusmuistia on kuitenkin gigatavun verran enemmän eli yhteensä huimat neljä gigatavua.

Fyysiset mitat ja painot laitteille ovat: S6 Edge+  154,4 x 75,8 x 6,9 mm, 153 grammaa ja Note 5 153 x 76,1 x 7,6 mm ja 171 grammaa. Hinnat S6 Edge+:lle ovat 899 € 32Gt ja 999 € 64gt -mallille. Galaxy S6 edge+ saapuu Suomessa kauppoihin 4. syyskuuta. (Kuvassa vertailun vuoksi alkuperäinen S6 Edge)

SAMSUNG CSC

Suurin osa muutoksista on lähinnä sovelluspuolella ja S6 Edge+:n Edge-toimintoa on parannettu, perusmallin kritiikin edistämänä. Uutena (vanhana) tuttavuutena palaa alkuperäisestä Note Edgestä, Edge-sovellusvalikko, joka ei kuitenkaan ole jatkuvasti esillä, kuten Note Edgessä, vaan vedettävissä reunasta esille, kuten People Edge -toiminto.

Näytön suuren koon vuoksi Samsung on mahdollistanut myös Edgen avauskohdan siirtämisen vapaasti mihin tahansa kohtaan reunassa. People Edge on saanut myös pari uudistusta ja People Edge -kontakteille on mahdollista lähettää Apple Watchin ominaisuuden tapaisia “naputuksia”, piirroksia ja valmiita hymiöitä. Kysyessämme mitä tapahtuu, kun tällaisen viestin lähettää käyttäjälle jolla ei ole People Edgeä, ei Samsungin edustaja osannut sanoa asiaan mitään.

SAMSUNG CSC

Joudumme siis testaamaan tätä, kun saamme laitteen käyttöön. Samsung kuitenkin kertoi että nämä uudistukset tuodaan myöhemmässä vaiheessa päivityksenä alkuperäiseen S6 Edgeen.

 

Samsung on integroinut myös kameraansa tuen Youtube:n livestream-toiminnolle; aktivoitaessa puhelin pyytää valitsemaan kontakteja, joille lähetetään Youtube-linkki SMS:nä tai sähköpostina, ja he voivat seurata live-videota. Streamin voi toki laittaa myös julkiseksi, jolloin kuka tahansa Youtubessa voi seurata sitä. Ominaisuus toimikin 4G:n kautta testiympäristössä hyvin ja 1080p-streamissa latenssi oli muutamia sekunteja johtuen Youtuben uudelleenpakkauksesta.

Youtube-ominaisuutta tukemaan Samsung on parantanut kuvanvakaajan toimintaa videoissa ja tämä toimii nyt myös selfie-kameralla. Vanhojen kuvakollaasien rinnalle on tuotu videokollaasit, joita voi tehdä valitsemalla puhelimesta eri klippejä, ja lisäksi videot voi jälkieditoida hidastetuiksi ja täten tehdä myös hidastettuja kollaaseja.

Hieman turhake-ominaisuutena laitteista löytyy UHQ (Ultra High Quality) audio, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että puhelin skaalaa audion 24 bit/192 kHz -tasolle ennen toistoa kuulokkeisiin. Tämän rinnalle Samsung on tuonut myös UHQ-BT-rajapinnan, jolla tätä korkeampitasoista ääntä voidaan välittää langattomasti Samsungin Level-tuotteisiin. Audiosovelluksille Samsung tarjoaa dedikoitua kellojaksoa prosessorilta, jonka pitäisi mahdollistaa monimutkaisemmat audiosovellukset kuin tähän asti.

Note 5 on pitkälti sitä samaa kuin Note 4, mutta uutuutena on tuotu Scroll Capture -ominaisuus, joka mahdollistaa esimerkiksi paljon scrollaamista vaativan sivun kaappaamisen kuvaksi helposti. Alla oleva video näyttää toiminnon paremmin kuin allekirjoittanut osaa sitä selittää.

Toinen Noten mustikirjakäyttöä helpottava ominaisuus on mahdollisuus ottaa muistiinpanoja, kun ruutu on sammutettuna. Kynän ulosotto siirtää puhelimen muistikirjatilaan, jolloin mustalle ruudulle on mahdollista kirjoittaa valkoista tekstiä pikamuistiinpanoja varten. Muistiinpano tallentuu, kun kynä laitetaan takaisin koloseensa.

Samsung esitteli myös joukon lisäkuoria joista suurin osa oli jo tuttuja S6-sarjan kautta. Uututena kuitenkin S6 Edge+ ja Note 5 saavat näppäimistökuoren, jolla puhelimeen saadaan fyysinen qwerty. Kuori ei tarvitse latausta tai paristonvaihtoa, vaan se käyttää näytön omaa kapasitiivisuutta hyödyksi.

Lisäksi näyttö mukautuu automaattisesti oikean kokoiseksi, kun lisäkuori kiinnitetään puhelimeen.  Demomiehen esittelyvideo alla varmasti kertoo enemmän, joten suosittelen katsomaan sen.

Kun lisäkuorta ei tarvita sen voi pistää puhelimen takapuolelle näppärästi jemmaan.

Viimeisenä Samsung esitteli Samsung Pay:tä, jonka saapumisesta Suomeen ei vieläkään saatu mitään uutta aiemman MWC:n julkistuksen lisäksi. Pay kuitenkin mahdollistaa maksamisen puhelimella mihin tahansa lähimaksulla (NFC) tai magneettijuovalla varustettuun maksupäätteeseen . Samsung painotti myös, että puhelimeen ei tallenneta korttitietoja, vaan maksuun käytetään vain laitekohtaista evästettä jonka luotonantaja myöntää, kun Pay kytketään käyttöön. Maksut verifioidaan biometrisesti sormenjälkitunnistuksella, joka on nopeaa eikä vaadi PIN-koodien naputtelua.

Kiinnostavin asia oli kuitenkin Pay:n toiminta myös puhelimen ollessa torkkutilassa ja näyttö sammuksissa, jolloin turha puhelimen lukkoruudun availu ja muu maksua hidastava häslinki vähenee. Alla videota maksusta, sekä näyttö auki että kiinni.

Pay aloittaa valloituksensa Koreasta ja Yhdysvalloista, mutta tulee pian myös Eurooppaan, ja Nets (ent. Luottokunta ) mainitsi jo MWC:n aikoihin tukevansa Pay:tä, joten odottelemme milloin ominaisuus saadaan Suomeen asti.