Nokia 5 on suomalaisen HMD Globalin suunnittelema Nokialta lisensoidulla nimellä ja Foxconnin valmistama laite. Vanhasta Nokiasta muistuttaa puhelimen ulkoasun muotokieli ja käynnistyessä kuuluva pätkä Nokia Tunea.

  

Hieman alle keskihintaiseksi laite vaikuttaa vankkatekoiselta. Kokoalumiininen runko on tukeva ja miellyttävän sileä kädessä. Tuntuma on kuin luokkaa kalliimmassa puhelimessa. Pinta on liukkaahko, vaikkei mikään kiillotettu olekaan, joten tapaturma-alttiiden nakkisormien, kuten minun, on parasta käyttää jotain koteloa.

Varustelu on perustasoa, mutta ekstrana on sormenjälkitunnistin. Sisäistä tallennustilaa on 16 Gt, mikä taas on hieman vähänlaisesti, sillä järjestelmän omien tietojen jälkeen käytössä on noin 7 Gt. Puhelimeen kannattaakin hankkia SD-muistikortti.

    

Kuulokeliitin on yläreunassa. Oikealla ovat äänenvoimakkuudensäädin ja virtapainike. Vasemmalla ovat SIM- ja MicroSD-korttipaikat. USB-liitin on pohjassa. Koti-painike on fyysinen ja toimii samalla sormenjälkitunnistimena. Takakamera ja salama ovat pienessä korokkeessa, joka ei kuitenkaan ole häiritsevä möykky.

Tarkemmin Nokia 5:ssa on Snapdragon 430, 2 Gt muistia ja 16 Gt tallennustilaa. Näyttö on 5,2 tuuman 1280×720 IPS LCD -paneeli 16:9 kuvasuhteella, 500 nit, ja peitelty Gorilla Glassilla Akun kapasiteetti on 3000 mAh. Etukamera on 13 Mpix f/2 ja takakamera 8 Mpix f/2. Puhelin on saatavilla neljän eri värisenä: satiinimusta, satiinivalkohopea, kupari ja karkaistu satiinisininen. Laitteen fyysinen koko on 149,7 x 72,5 x 8,05 mm ja kameran objektiivin kohdalla 8,55 mm. Puhelimesta on saatavilla sekä yhden että kahdne SIM-kortin mallit. Yhteystapoina ovat NFC, BT 4.1, USB OTG, LTE 4 ja GSM.

Käyttöjärjestelmänä on Android 7.1.1 Nougat. Android on lähes puhdas, jollei täysin puhdas Android, eikä mukana ole lisäsovelluksia. Ainoa lisäsovellus on Nokian käyttäjätuki. Käyttöliittymän muokkaus on minimaalista vakioandroidiin nähden. Nokian menneistä käyttöliittymistä muistona ovat viimeisimpiä Symbian-käyttöliittymiä henkivät siniset pyöreäpiirteiset peruskuvakkeet.

  

Käyttö

Päivittäiskäytössä Nokia on ihan kelpo laite. Suorituskyky ei ole huimaava, mutta riittää hyvin normaaliin somesurffaamiseen ja kaikkien normaalimpien mobiilipelien pelaamisen. Sovellusten välillä vaihtelu ja käynnistely on hieman hidasta, mutta normaali käyttö onnistuu mainiosti. Hidastelu tarkoittaa havaittavia 0,5 – 1 sekunnin pausseja silloin tällöin riippuen siitä, kuinka paljon sovelluksia on käynnissä. Nopeimmillaankaan vaihtaminen sovellusten välillä ei kuitenkaan käy silmän räpäyksessä.

Sormenjälkitunnistin toimii oikein näppärästi, vaikkakin välillä pienellä viiveellä sekin. Sormenjälkitunnistin on kuitenkin yksi puhelimen käyttömukavuutta merkittävästi – ja ehkä turvallisuuttakin – parantava tekijä.

Akku kestää somesurffaamista lähes koko päivän, mutta raskaammassa käytössä – videota katsellessa, pelatessa tai intensiivisesti surffatesa – akku ei tule riittämään ilman latailua. Tämä on pieni ongelma, sillä laitteessa ei ole pikalatausta.

Kamera

Nokia 5:n pääkamera on 13 mpix f/2.0 ja varustettu kahden sävyn salamalla. Sillä voi kuvata FullHD-videota max 30 fps. Kamerasovellus on hyvin pelkistetty. Valinnoissa löytyvät HDR, salaman kontrolli, ajastin ja kamera- sekä kuvaustilavalinnat. Näitä ovat tavallinen, panoraama ja “kaunista”. Kaikki toimii, mutta kovin paljon kontrollia kuvaajalle ei ole jätetty näkyville. Asetuksista voi kaivaa hieman enemmän säätöjä.

Videon ottaminen on yhtä vähäeleistä kuin kuvaaminen. Videota voi napsia normaalina videona, 1/3x tai 3x-nopeuksilla, mutta tällöin vain 720p tarkkuudella.

Kuvien ottaminen on niin helppoa kuin pitääkin. Kameran saa sovelluspainikkeen lisäksi käynnistettyä tuplanapauttamalla virtapainiketta. Kamera tarkentaa nopeasti, vaikkakin lähiotoksissa kohdilleen tarkennus oli – ainakin kuvaajalta – välillä hankalaa.

Hyvissä olosuhteissa kuvat ovat ihan nättejä ja kirkkaita, kuten nykypäivänä voikin odottaa. Kuvia on artikkelin lopun galleriassa. Kuvat pääsääntöisesti onnistuvat, mutta vaihtelevat valotusolosuhteet ja hämäryys eivät tee hyvää kuvanlaadulle. Valoiltaan vaihtelevissa olosuhteissa kuvat tuntuvat jäävän tavallistakin helpommin tummiksi ja toisaalta taas ylivalottuvat niin, että kirkkaimmat osat palavat puhki. Toisaalta, tällä saa aikaiseksi hienoja lomo-kuvia ilman suodattimia.

Täysin pimeässä kuvaaminen onnistuu jotenkuten salamaa käyttäen. En voi sanoa olevani täysin tyytyväinen kameraan, mutta kyllä se ajaa asiansa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Nokia 5 on varsin kelpo alemman keskiluokan laite. Käytännön ongelmia ovat lähinnä pikalatauksen puute ja kameran suorituskyky vaativimmille käyttäjille. Laitteen suorituskyky ei ole huippua, mutta se suoriutuu aivan täysin riittävästi normaalista käytöstä, eikä poikkea hintaluokastaan. Hyvin toimiva sormenjälkitunnistus on silti jo yksinään hieno ominaisuus tämän hintaluokan laitteissa.

Puhelimen ovh on 198 euroa. Tämä on noin 50 euroa enemmän kuin halpaluokkaan kuuluva Nokia 3 ja toisaalta taas 50 euroa vähemmän kuin ominaisuuksiltaan kertaluokkaa parempi Nokia 6. Jos puhelin osuu tismalleen budjettiin ja on hieman valmis joustamaan joissakin ominaisuuksissa, niin Nokia 5 on kelpo puhelin, jota ei tarvitse piilotella. Muuten ehkä katselisin laitteen isompaa sisarusta.

Puhelinta ovat vaivanneet saatavuusongelmat ja ennakkotilauksiakin lienee vielä jonossa.

Nokia 5 tiedot omilla sivuilla.

Kuvia