Galaxy S (i9000) on Samsungin älypuhelinmalliston tuorein jäsen. Se pyrkii vakiinnuttamaan Samsungin asemaa myös kalliimpien puhelinmallien joukossa, tällä kertaa Androidin 2.1-versiolla vauhditettuna. Samsungin alku Androidin kanssa ei ole ollut aivan ruusuista, mutta aina on parantamisen mahdollisuus.

Kykeneekö Galaxy S lunastamaan sille asetetut tavoitteet ja paineet? Se jää nähtäväksi. Tervetuloa Androidsuomi.fi:n Samsung Galaxy S-arvostelun ensimmäisen osan pariin.

Ensimmäisessä osassa käsittelemme teknisiä ominaisuuksia, käytettävyyttä sekä mediatoistoa. Toisessa osassa suorituskykyä, TouchWiz UI:n sosiaalisia työkaluja sekä kameran ominaisuuksia.

Galaxy S suorastaan pröystäilee ominaisuusluettelollaan:

 • Android 2.1 Samsungin omalla graafisella TouchWiz 3.0-käyttöliittymällä
 • 4″ WVGA Super AMOLED-kosketusnäyttö (800×480 resoluutio) multitouch-tuella
 • Markkinoiden tehokkain duo: 1Ghz Samsung S5PC110 “Hummingbird”-prosessori ja PowerVR SGX540-grafiikkaprosessori
 • 512MB keskusmuistia
 • 8 tai 16GB tallennustilaa (+SD-kortti)
 • 5Mpix kamera 720p videotuella (30fps, 16kHz AAC-monoääni)
 • VGA-resoluutioinen etupuolen videopuhelukamera
 • GSM/GPRS/EDGE/HSDPA/HSUPA/802.11b/g/n WLAN, Bluetooth 3.0, USB 2.0, DLNA, A-GPS
 • FM-Radio
 • TV-ulostulo
 • 1500mAh akku (ilmoitettu puheaika 12,9h (GSM) / 6,5h (3G) ja valmius 750h (2G) 625h (3G)

Kaikki tämä on mahdutettu mukavankokoiseen ja tyylikkääseen 6,42cm x 12,24cm x 0,99cm ja 118g painavaan pakettiin. Kyseessä on myös ohuin Android-puhelin tähän mennessä.

Vaikuttava saavutus, vaikka puhelimen ulkonäkö muistuttaa kovasti erästä hiljattain paljon otsikoissa viihtynyttä Kalifornialaistuotetta.

Puhelimen muotoilun ja ulkokuoren ollessa ehkä vähemmän originaali, siitä jää kuitenkin ilmava tunne, se on erittäin kevyt ja vaivaton käsiteltävä. Valitettavasti keveydellä on myös tässä tapauksessa varjopuolensa, sillä laitteen kuoret ovat muovia. Tämän hintaisen ja kohdeyleisöltään laadukasta älypuhelinta etsiville suunnatun puhelimen voisi olettaa olevan hieman jämäkämpi. Puhelimen takakuori on liukas ja siitä ei aivan saa Nexus One:n tahmaista takakuorta vastaavaa otetta. Puhelin ei kuitenkaan tunnu liian halvalta, sillä se ei natise tai muutenkaan ärsytä, mutta kovin vakuuttava se ei kädessä ole.

Galaxyssä on normaaliin tapaan 3,5mm kuulokeliitin ja micro-USB-liitin laitteen yläosassa, äänenvoimakkuudensäädin vasemmassa reunassa sekä virta/näyttönappi. Virtanapin sijainti on harmillisesti laitteen oikeassa kyljessä ja se on todella pieni. Sitä on hankala hahmottaa, kun laitteen ottaa käteen ja sen soveltuvuus allekirjoittaneen käteen oli lähinnä outo. Tottumiskysymyksiä varmasti, koska verrokkilaitteessa ko. nappi on yläreunassa. Liukukytkin tai hieman suurempi nappi olisi parantanut käyttömukavuutta. Kaiutin löytyy tuttuun tyyliin kameran linssin vierestä takapaneelista. 3,5mm kuulokeliitin toimii myös tv-out-liittimenä ja signaalivalintoina on PAL/NTSC. Mediaominaisuuksista jäljempänä lisää.

Laitteen hallitsevin piirre on luonnollisesti näyttö ja tässä tapauksessa myös laitteen olennaisin osa. Neljän tuuman Super AMOLED-näyttö on vailla vertaansa joka osa-alueella. Toisto on virheetöntä väreiltään ja terävyydeltään jopa kirkkaassa auringonvalossa. Samsungin vastine HTC:n Senselle, TouchWiz 3.0, näyttää värikkäältä, ehkä jopa hieman lapsenomaiselta. Ikonit eivät ole aivan yhtä näyttäviä ja ammattimaisia mitä esim. iPhone:ssa, mutta ne ajavat asiansa ja ovat miellyttäviä. Kosketusherkkyys vaikuttaa hieman paremmalta kuin verrokkipuhelimen, Nexus One:n näytössä ja lasi lienee erilaista, sillä sormi tuntuu liukuvan samsungin näytöllä paremmin.

Nopean prosessorin ansiosta perus-UI on pitkälti moitteettoman sulava, tosin kovin suurta rasitusta ei laitteelle saa aikaiseksi. Yleensä vastaantulevat nykimiset johtuvat päällä olevista tiedonsiirroista tai useamman uuden ohjelman samanaikaisesta asennuksesta johtuvista hetkellisistä piikeistä. Perusvalikoiden latautumisessa näkyy yleensä lyhyt viive jota on toisaalta vaikea ymmärtää näin tehokkaassa laitteessa, mutta mistään merkittävästä hitailusta ei ole kysymys, ajoittain silmäänpistävästä lähinnä. Näytön alareunan kosketusherkät napit toimivat erinomaisesti verrattuna Nexus Onen ongelmallisiin nappeihin.

Kirjoittaminen vakiona tulevalla virtuaalinäppäimistöllä on helppoa ja vaivatonta, kiitos suuren näytön ja tarkan ohjelmiston joka näyttää selvästi mitä nappia olet painanut vaihtamalla sen väriä hetkeksi. Ainoa mikä jää erityisesti harmittamaan on trackballin tai ruudulla näkyvän tekstinmuokkaustyökalun puute. Tekstin sisällä ei siis pysty liikkumaan mitenkään muuten kuin näpäyttämällä haluttua kohtaa tekstistä, joka menee varsin epätarkaksi ilman jotakin avustavaa työkalua ruudulla esim. suurennuslasia, joka on harvoja iPhonen vahvuuksia jotka ovat tehneet allekirjoittaneeseen vaikutuksen.

Moni valitsee puhelimensa nykyään hyvin tarkasti ja yhtenä kriteereistä on myös mediakäyttö. Galaxy S:n tehokas prosessori ei vähästä hätkähdä ja mukavana yllätyksenä laite tukee poikkeuksellisesti myös muita videoformaatteja kuin MPEG-4:ää. Samsungin omien muutoksien siivittelemänä Android venyy pyörittämään jo laitteen omalla videosoittimella niin DivX, XviD, 720p MPEG-4, 720p MKV (AC3-ääniraidalla), kuin WMV9 videoitakin ongelmitta. Samat videot saa toistettua myös tv-out-liitännän läpi sulavana. Myös käyttöliittymä näyttää hyvältä sen kautta ja toimii mainiosti. Lomakuvien ja videoiden näyttäminen ei siis enää ole erityisen haasteellista, vaan vain yhden johdon päässä. Resoluutioltaan tv-out ei pääse aivan HD-tasolle, vaan se on PAL/NTSC-standardien rajoittama.

Audiopuolella tuki venyy myös samassa suhteessa ja mm. laajalle levinnyt häviötön FLAC-formaatti on vakiona tuettujen listalla, MP3:n, Ogg vorbis:n, AAC:n ja monen muun lisäksi. Mediakäytössä laite siis suorastaan häikäisee, joka on monelle paljon matkustavalle tai arkena julkista liikennettä tukevalle mieleen. Positiivista on myös se, että periaatteessa handsfree- ja navigaattorikäyttöön tarkoitettu kaiutin toimii musiikin kuuntelussakin yllättävän hyvin. Säröytymistä ei esiinny täydellä äänenvoimakkuudellakaan ja äänenlaatu on varsin siedettävä. Bassoelämyksiä on biitsillä luonnollisesti turha odottaa.

Jatkamme arvostelua ensi viikon alussa. Palautetta artikkeleistamme saa ja pitää antaa.

Seuraavassa osassa suorituskykytestejä, TouchWiz UI:n sosiaalisia työkaluja sekä kameran ominaisuuksia. Pysykää taajuudella.

Arvostelun toinen osa >>