Saimme arvosteluumme Flyerin, taiwanilaisen HTC:n ensiaskeleen Android-tablettien maailmaan. Selvitämme onko laite ennakkohypen arvoinen ja onko HTC maineensa veroinen tablettia valittaessa.

Flyerin etumaskia koristavat 1,5 Mpix etukamera ja alareunan ja vasemman reunan kapasitiiviset napit jotka syttyvät sen mukaan kuinka päin laitetta käytetään. Tämä on äärimmäisen tervetullut ominaisuus ja helpottaa laitteen käyttöä. Tämän myötä asia joka ärsytti meitä siinä ”ensimmäisessä” premium-tason tabletissa, on HTC:n toimesta vihdoin korjattu. Alareunasta löytyy HTC:n oma 12-pinninen extmicroUSB-liitin, joka on yhteensopiva standardin microUSB:n kanssa, mutta mahdollistaa Flyerin laturin korkeamman latausjännitteen ilman, että siihen voisi vahingossa kytkeä kännykkää tai muuta laitetta ja samalla käräyttää tämän poroksi. Liitin myös mahdollistaa HDMI-ulostulon mukana tulevan adapterikaapelin avulla. Yläreunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitin ja virtanäppäin. Oikeasta reunasta äänenvoimakkuuden säätimet ja tuplamikrofonit jotka tukevat taustamelun poistoa. Takapaneelista löytyvät kaiutinaukot ja 5 Mpix kamera, joka kykenee 720p-videotallennukseen.

HTC Flyer on suunniteltu puhtaasti tabletiksi; laitteessa ei ole puhelinominaisuutta ollenkaan, mutta siitä huolimatta laitteen 3G-versiolla on kuitenkin mahdollista lähettää SMS- ja MMS-viestejä. Vaikka laitteen tämänhetkinen käyttöjärjestelmä tukeekin puhelintoimintoja, on HTC tietoisesti jättänyt ne pois, sillä luvattu Honeycomb-päivitys viimeistään poistaisi puhelinominaisuuden laitteesta. Päätös toimii ja selvästi auttaa eriyttämään laitetta tavanomaisesti tabletteja seuraavasta kookkaan älypuhelimen imagosta.

HTC on myös luonut uusimman version Sense-työpöytäjärjestelmästään isompaa resoluutiota varten alusta alkaen, eikä vain tyytynyt venyttämään puhelimista tuttua käyttöliittymäänsä isolle ruudulle. Kaikki HTC Sensen widgetit ovat saaneet graafisen päivityksen, joka saa jo muutoinkin karkit widgetit näyttämään huomattavasti paremmalta kuin aikaisemmin ja graafisen karkin nuppi on muutenkin käännetty käyttöliittymän joka piirteessä pykälään 11. Työpöydälle on lisätty ohjelmavalikon viereen kolme painiketta, joihin on mahdollista laittaa haluamansa suosikkiohjelmat.

Karkista huolimatta laite toimii jouhevasti, paitsi HTC:n perinteisessä Akilleen kantapäässä eli pystyvierityksessä. Varsinkin ohjelmavalikkoa vierittäessä nykiminen on huomattavaa. Tämä on hieman kummallista, sillä laitteessa on kuitenkin 1,5 Ghz prosessori ja sen pitäisi jaksaa päivittää ruutua ilman ongelmia. Vieritys on kuitenkin huomattavasti sulavampaa kun laitteen kääntää vaakatasoon, joten kyseessä on todennäköisesti optimointiin liittyvä ongelma, joka korjaantunee tulevissa ohjelmistopäivityksissä (toim. huom. viimeistään Honeycombin käyttöliittymätason 3D-kiihdytys korjannee ko. riesan). Surkeimmaksi pystyvierityksen nykimisen tekee se, että työpöytä, jossa on suuria ja raskaita widgettejä pyörii 3D-karusellissa nopeammin kuin silmä pysyy mukana. Karusellissa on myös hieman lisäkarkkia, widgetit muuttuvat kolmiulotteisiksi ponnahtaen hieman ulospäin kun työpöytiä vaihdellaan.

HTC ei onneksi ole jättänyt isomman resoluution hyödyntämistä vain widgetteihin; tuki löytyy varsinkin laitetta vaakatasossa käytettäessä käytännössä kaikista asioista johon HTC on voinut vaikuttaa ja notifikaatio-palkki jakautuu kahteen palstaan joka näyttää uudemmista HTC:n laitteista tuttujen välilehtien sisällön kerralla vierekkäin. SMS-ohjelmassa vasemmalla puolella näytetään erilliset viestit lähettäjän kuvan kanssa ja oikealla viestiketju valitulta lähettäjältä, samantapainen jako on käytössä myös sähköpostiohjelmassa. Galleria-ohjelmassa vasemmalla näytetään eri kansiot ja oikealla valittu sisältö. Systeemi on hyvä ja suoraviivaistaa useamman Android-ohjelman käyttöä. Resoluutiota on myös nostettu valikoissa ja muualla, missä tämä on mahdollista. Valitettavasti heti kun hypätään Androidin vakio-ohjelmien puolelle, loppuu ruusuilla tanssiminen kuin seinään. Googlen ohjelmat ovat edelleen kännykkäversioita ja Honeycombin tablettikäyttöön suunnitellut versiot loistavat poissaolollaan, tosin Gmail toki hyötyy hieman paremmasta resoluutiosta. Ruudulle saadaan kerralla enemmän posteja, otsikoista näytetään enemmän merkkejä, mutta käytännössä muuta muutosta ei vakio-ohjelmiin ole tullut.

Myös lukitusruutu on saanut kasvojenkohotuksen ja näyttää nyt kellonajan lisäksi myös animoidun sään ja siihen on mahdollista asettaa pikakuvakkeet neljään eniten käytettyyn ohjelmaan. Ohjelmat käynnistetään raahaamalla kuvake alareunassa olevan donitsin (puolikkaan) sisään, kun taas näytön lukituksen poisto tapahtuu raahaamalla donitsi kokonaan esiin alareunasta.

Kuten HTC:lta voi odottaa, on Flyerin ohjelmisto vahvasti tuotteistettu ja mukana saapuvat Googlen ohjelmien lisäksi (Gmail, Youtube, Latitude, Search, Maps, Picasa) HTC:n omat vakio-ohjelmat: Henkilöt, Friendstream, Galleria, Osakkeet, Laskin, DLNA, Kamera, Teeter-peli, Autopaneeli, Langaton tukiasema, Reader-kirjakauppa ja lukuohjelma, Ääninauhuri, Kello, Sää. HTC Hub ja HTC Likes jotka aiemmin mainittuun tapaan tukevat nyt suurempaa resoluutiota. Lisäksi mukana tulee myös HTC:n ilmainen Locations -navigointi ja tämän maksullinen premium-navi, josta laitteen mukana tulee tuttuun tapaan 30 päivän testilisenssi. HTC:n Kello ja Sää ovat saaneet näistä rankimman karkkipäivityksen ja Kello näyttää nyt kellon lisäksi sään animoituna, viimeisimmät kalenterimerkinnät ja akun varaustason. Lisäksi sekuntikello on saanut kierrosaikatuen ja ajastimesta löytyvät esiasetukset yleisimmille ajastuksille.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=JVhzVjmVDHM

Mainitsimme, että HTC on pyöräyttänyt graafisen karkin säädöt kaakkoon; sen myötä uusi Sää on noin pykälällä 20, kaikki lukitusruudun avausanimaatiot on uusittu ja näihin on lisätty jos jonkinlaista heilumista ja pyörimistä, niin että heikompaa hirvittää. Sää-ohjelman avauksen yhteydessä saadaan ruudulle animaatioita koko ruudun täydeltä, ääniefekteillä höystettyinä. Nämä animaatiot eivät ole samoja kuin avattaessa, joten sää tarjoaa kaksinkertaisesti hupia. Kokoruudun animaatiot on mahdollista asettaa live-taustakuvaksi, joka muuttuu sään mukana, mikäli näin haluaa. Lisäksi ohjelma osaa nyt näyttää tuntikohtaisen säähistorian ja viiden päivän ennusteen hieman fiksummin kuin edeltäjänsä.

Semi-turhana bloatwarena paketissa ovat valitettavasti Suomessa toimimaton Amazon MP3-kauppa, ilmaisversio Polaris Officesta, joka ei mahdollista dokumenttien muokkaamista vain ainoastaan niiden lukemisen, SoundHound-biisintunnistusohjelma, Twitter ja Facebook. Jälkimmäiset kaksi ovat edelleen hieman huvittava lisä, sillä HTC Friendstream hoitaa molempien status-postaukset miltei paremmin ja Sensen oma Facebook-integraatio hoitaa mallikkaammin kuvien lähettämiseen Facebookiin. Ajatus Zoodles Kid Mode:sta, joka mahdollistaa laitteen lukitsemisen alle 8-vuotiaiden käyttöön soveltuvaksi on kiva, mutta valitettavasti ohjelma ja tämän mukana tulevat pelit ja videot ovat vain englanniksi.

Edellä mainittujen lisäksi laitteen mukana tulee myös pari uutta tuttavuutta:  HTC Watch-elokuvavuokrauspalvelu, joka valitettavasti suomessa toistaiseksi vasta tarjoaa katsottavaksi trailereita. HTC Watch on valitettavasti myös buginen, sillä saimme testin aikana laitteen kaatumaan kahdesti ja tämän lisäksi ohjelma pyytää pystysuunnassa yhdistämään langattomaan verkkoon 3G:tä käytettäessä, mutta kun laitteen kääntää vaakasuoraan, pyörii sama traileri moitteettomasti. Muistiinpanot on ohjelma, joka mahdollistaa muistiinpanojen kirjoittamisen samanaikaisesti keskustelua nauhoittaen. Tästä lisää artikkelin toisessa osassa, kun käymme läpi Scribe-kynän toiminnallisuuksia. Press-reader one-lehtikauppa ja -lukuohjelma jonka mukana toimitetaan 7 ilmaista lehtilatausta. Snap booth joka tekee laitteesta etukameraa käyttäen kertaheitolla valokuva-automaatin ja mahdollistaa valokuvien elävöittämisen erilaisten efektien avulla.

Laite on 7” tabletiksi hieman painavanpuoleinen 415 gramman painollaan, paino joka selvästi johtuu laitteen unibody-alumiinirungosta. Painoa ei kuitenkaan ole liikaa ja se vastaa käytännössä tavallista pokkarikirjaa.

Seuraavassa osassa paneudumme laitteen mielenkiintoiseen kynä-ominaisuuteen, videolaatuun ja teemme normaalin testipatteristomme.

Jatka tästä artikkelin seuraavaan osaan>