Jatkamme Flyerin arvostelussa siitä mihin ensimmäisessä osassa jäimme eli tavallisen testipatteristomme lisäksi tutkimme hieman lähemmin HTC Scribe-kynää ja tämän ominaisuuksia.

Flyerin mukanaan tuomista uusista ominaisuuksista mielenkiintoisin on sen Scribe-stylus; se näyttää kohtalaisen tavalliselta piirtopöydistä tutulta kahdella painikkeella varustetulta kynältä jossa on paineentunnistus. Scribe toimii hieman harvinaisemmalla AAAA-sormiparistolla. Sitä ei voi myöskään käyttää ohjelmissa jotka eivät sitä tue, eli resistiivisistä laitteista tuttu tökkiminen ei toimi Flyerissä vaikka kuinka yrittäisi. HTC on selvästi halunnut eriyttää sen toiminnallisuudet vain erikoisohjelmiin eikä soveltaa sitä heti kaikkeen käyttöliittymään liittyvään säätämiseen.

Kynälle on laitteessa oma toimintatilansa, joka aktivoituu painamalla kynällä vihreää ikonia laitteen kapasitiivisten nappien vieressä. Kynätilan käynnistäminen onnistuu vain ja ainoastaan kynällä, joten se ei aukea vahingossa sormella, joka on varsin mainio varotoimenpide. Kynässä on kaksi painiketta: alempi on pikanäppäin korostuskynälle ja ylempi pyyhekumille. Kynä tukee myös paineentunnistusta, joten voimakkaammin painamalla tulee paksumpaa viivaa ja kevyemmin ohuempaa. Tämä varmasti miellyttää allekirjoittanutta lahjakkaampia piirtäjiä. Toivottavasti kynän ominaisuuksia hyödynnetään tulevissa versioissa Androidin Photoshop:a ja vastaavia kuvanmuokkausohjelmia.

Kynä-tilan valintapainikkeesta avautuu alakulmaan valikko, jonka avulla on mahdollista ottaa kuvankaappaus sen hetkisestä näkymästä tai siirtyä muistiinpanotyökaluun.  Kuvankaappaustila ottaa ruudun sen hetkisestä näkymästä kuvankaappauksen johon voi tehdä omia merkintöjä kynää käyttäen, esim. alleviivata tai ympyröidä kohtia kotisivulta. Muokatut kuvat voi tämän jälkeen joko lähettää sähköpostilla eteenpäin tai puskea suoraan haluamaansa sosiaaliseen mediaan tai mihin tahansa muuhun jaa-valikon kohteeseen.  Käyttökohteita pikaisille merkinnöille on loputtomasti, esim. rakennustyömaalla on jotain pielessä, niin tarkastaja voi ottaa kuvan laitteen kameralla epäkohdasta, ympyröidä sen punaisella, kirjoittaa viereen kommenttinsa ja lähettää sen suoraan vastaavalle taholle sähköpostissa. Tietenkin kynä mahdollistaa myös kaikenlaisen sikailun illanviettokuviin, joka varmasti jaksaa huvittaa hetken.

Kynän oikeat kasvot tulevat kuitenkin esiin vasta kun se yhdistetään mukana tulevaan muistiinpano-ohjelmaan; kirjoittaminen kynällä on varsinkin kokoustilanteessa kosketusnäppäimistöä mielekkäämpää ja nopeampaa. Onneksi HTC ei ole jättänyt muistiinpano-ohjelmaa pelkäksi digitaaliseksi muistilehtiön korvikkeeksi, vaan on vetänyt softan tyylikkäästi yli. Työkalu pystyy nauhoittamaan keskustelua samalla kun muistiinpanoja tehdään ja ohjelma luo automaattisesti kirjanmerkkejä aikajanalle. Kun palaveri on ohi, pystyt helposti hyppimään joko painamalla aikajanan kirjamerkkiä tai kirjoitettua kommenttia ja kuuntelemaan mitä palaverissa on puhuttu sillä hetkellä, kun olet kirjoittanut epäselvän ranskalaisen viivan minkä merkitystä et enää muista. Tämän lisäksi muistiinpanoihin on mahdollista liittää lennossa kuvia joko kameralla tai galleriasta. Muistiinpanot on tämän jälkeen helppo siirtää Evernote-palveluun josta niitä on mahdollista jakaa tuttaville tai kollegoille.

Laite kykenee HD-videon (720p) kuvaamiseen mutta kuten alla olevista testivideoista voi huomata on videon laadussa parantamisen varaa:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=K8EHNOk5X8c

httpvh://www.youtube.com/watch?v=_pQZtIdKcsY

Kynän suurin ongelma on sen irrallisuus; vaikka laitteen mukana tuleekin tasku, jossa on paikka kynälle, olisimme mielellämme nähneet HTC Touch Diamondin magneetin tapaisen systeemin myös Flyerissä. Tämä olisi mahdollistanut kynän pitämisen kiinni laitteessa kun se ei ole käytössä, mutta silti pitänyt sen nopeasti saatavilla. No, ainakin lisätarvikemyyjät kiittävät, kun kynät katoilevat ja uuden hinta on yli 50 euroa.

Quadrant-tulos laitteelle oli 1767, Linpack 45.686 MFLOPS (1.84 sec), AnTutu 2746. Rightwaren Basemark GUI-akkurasitustestissä laite kellotti 4h ja 42s joka vastannee luvattua 8h videonkatseluaikaa normaalikäytössä.

Kaikenkaikkiaan Flyer on mielenkiintoinen laite, jonka kynä tekee tästä kilpakumppaneitaan pykälää monikäyttöisemmän. Flyer lunastaa suurimman osan sille asetetuista toiveista, suurin miinus tulee Android 3.0:n puutteesta julkaisuhetkellä, sillä se estää tehokkaasti kaikkien tablettioptimoitujen Android-ohjelmien käyttämisen laitteessa. Onneksi laite on saamassa tämän päivityksen lähitulevaisuudessa, joten myös Flyer käyttäjät pääsevät kohta nauttimaan hunajakennon antimista. Tulemme palaamaan laitteen pariin, kun 3.x päivitys on julkaistu.