Kävimme pyörähtämässä Samsungin Galaxy Note World Tour in Europe tapahtumassa Lontoossa. Kyseessä oli Samsung Noten ja Galaxy Nexuksen Euroopan julkaisu. Tapahtuman järjestyspaikkana oli Pink Floydin levykannestakin tuttu Battersea Power Station.

Tapahtuma potkaistiin käyntiin Galaxy Noten esittelyllä. Laite, joka julkaistiin Saksassa IFA-tapahtuman yhteydessä, lanseerattiin nyt hieman suuremman esittelyn myötä.  Olemme olleet tekemisissä jo aikaisemmin Noten kanssa ja videomme Expert Exposta löytyy tämän linkin takaa. Pienen IFA-kertauksen jälkeen ja ennestään tiedossa olleiden speksien (1,4 GHz prosessori, 9,65 mm paksuus, 2500 mAh akku, 1280×800 Super Amoled HD-näyttö, S-Pen) lisäksi avattiin uusia ominaisuuksia laitteen Touchwiz-käyttöliittymästä.

Uusista ominaisuuksista päällimmäisenä mainittiin palomuureistaan tunnetun Juniperin Junos Pulse -työkalu, joka mahdollistaa laitteiden liittämisen Juniperin SSL VPN:ään, laitteen etäpyyhinnän ja etälukituksen. Ominaisuus parantaa entisestään Samsungin asemaa yrityskäytössä, sillä laitteista löytyy entuudestaan jo tuki mm. Ciscon VPN-ratkaisuille.

S Pen -kynä tukee 128 painetunnistustasoa, jotka ovat käytettävissä Samsungin tulevissa referenssiohjelmissa. Tämä ominaisuus on käytettävissä myös sovelluskehityskirjaston kautta, joka julkaistaan kehittäjien saataville joulukuun aikana.

Muita uusia ominaisuuksia, joita esityksessä käytiin läpi olivat seuraavat: mahdollisuus lisätä tekstiä, piirroksia tai leikekirjan sisältöä videoeditorissa videokuvan päälle sekä ele, jossa pyyhkimällä kämmenellä ruudun puolelta toiselle puhelin ottaa kuvankaappauksen ja ele, jolla esimerkiksi video voidaan tauottaa vain laittamalla kämmen ruudun päälle. Lisäksi muistio ja kalenteri olivat saaneet tuen kynäohjaukselle.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=qANfT5sv4SY

S-kynän toimivuutta todistettiin paikan päällä esittelyn aikana piirretyn kuvan avulla ja myöhemmin kolmen piirrosartistin avulla, jotka tekivät paikalla olleista karikatyyrejä laitteella.

Nähtävästi jää innostuvatko graafikot ja paljon muistiinpanoja tekeävät ihmiset Galaxy Notesta ja löytävätkö tavalliset kuluttajat laitteen kynäominaisuuden. S-Penin toteutus on kuitenkin hyvin toimiva ja pisteitä Samsung saa myös mahdollisuudesta käyttää kynää käyttöliittymän ohjaamiseen. Tämähän ei erään kolmikirjaimisen valmistajan laitteissa onnistu. Itse toivoisin näkeväni S-Penin tulevaisuudessa myös muissa Samsungin laitteissa, sillä kyseinen ominaisuus ei tuo turhaa lisäpainoa tai paksuutta laitteeseen ja tarjoaa muitenkin massiivisen määrän uudenlaista käytettävyyttä.

Laitetta tullaan toimittamaan sekä valkoisena, että tummansinisenä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=4kFEkuDEVro

Laite tulee DNA:lle myyntiin 22. päivä marraskuuta.

Galaxy Noten jälkeen oli vuorossa Galaxy Nexus -laitteen esittely, joka oli käytännössä tiivistelmä edellisen viikon julkistustilaisuudesta. Emme käy laitetta enää uudestaan läpi, sillä kirjoitimme niin laitteesta kuin Android 4.0:sta kattavat artikkelit jo viime viikolla. Mikäli jostain syystä missasit julkistuksen, voit lukea laitteesta tämän linkin takaa ja Android 4.0:sta tämän linkin takaa.

Uutena tietona kuitenkin annettiin laitteen myyntiintulopäivä, joka on 17.11. Pienenä pettymyksenä huomasimme myös, että laitteessa ei ole suomenkielistä käännöstä myyntihetkellä, vaikka se Android 4.0:n sovellustyökalujen emulaattoriversiosta löytyykin. Suomi toimitetaan kuitenkin päivityksenä hieman julkaisun jälkeen ja syyksi Samsung ilmoitti käännöksen heikon laadun, jota he haluavat hioa. Kuvasimme laitteesta kuitenkin videon kaikkien mieliksi.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hNgjzJsmeYw

Positiivisena asiana saimme hieman lisätietoja Android 4.0-päivityksestä. Android 4.0:n tulevat päivityksenä saamaan ainakin seuraavat laitteet: Galaxy S II, Galaxy Note, Tab 10.1, Tab 8.9, Tab 7.7 ja Tab 7.0 Plus. Tiedon vahvisti perjantaina Samsung Italy. Päivitystä ei kuitenkaan aivan heti nähdä laitteissa, vaan odotus siirtyy alustavien tietojen mukaan ensi vuoden puolelle.

Kiitoksia Samsungille onnistuneista järjestelyistä ja Afterdawn.fi:n Matti Vähäkainulle avusta videoiden kanssa ja mukavasta matkaseurasta.