Samsung julkaisi keväällä seuraajat Tab-perheensä tuotteille ja tutustuimme uusiin Tab 2 7.0 -ja 10.1 -laitteisiin sormet syyhyten. Teimme keväällä jo kattavan esikatselun laitteisiin joka kannattaa lukea pohjalle tämän linkin takaa.

Yleistä

Laitteet ovat mukavia pitää kädessä ja tukevia, eikä muovimaisuudesta ole tietoakaan. Tab 10.1:n profiilista erottuvat selkeästi kaiutinelementit, jotka sijoittuvat näytön molemmin puolin, kun laitetta pidetään vaakatasossa. Tab 7:n kaiuttimet eivät ole näkyvillä, vaan ovat laitteen alareunassa virtaliittimen molemmin puolin. Muuten fyysinen muotoilu on lähes sama kuin edellisillä versioilla, mutta Tab 10.1 on jonkin verran paksumpi ja painavampi. Värityksessä on otettu huomioon Applen herkät tunteet; Samsungin logo ja mustan version ohuet harmaat reunukset sekä alareunan selkeästi erottuva Samsung-teksti kertovat selvästi, kenen valmistamasta pyöreähköreunaisesta suorakaiteesta on kyse.

Tab 2: 7.0 (vasen) ja 10.1 (oikea)

Virtapainike ja äänenvoimakkuudensäädin sijaitsevat samalla alueella oikeassa yläkulmassa, kun laitetta pidetään pystyssä. Vaakatasossa pidettäessä 10.1:ssä ylhäällä ovat lisäksi mikroSIM-paikka, 3,5 mm kuulokeliitäntä  ja SD-kortttipaikka. Virtaliitin jää alapuolelle ja kaiuttimet ovat paneelin kummallakin puolella. Vastaavasti 7.0:ssa mikroSIM- ja mikroSD-paikat ovat alhaalla ja virtaliitin oikealla yhdessä kaiuttimien kanssa. Kuulokeliitäntä jää vasemmalle. Sijoittelun perusteella lienee selvää kummassa asennossa laitteita oletetaan pääsääntöisesti käytettävän.

Vasen: 7.0 vasemmalta, oikea: 10.1 “päältä”

 

Keskeiset numerot

Tab 2 7 Tab 2 10.1
Näyttö 7″, 1024×600 PLS TFT 10.1″, 1280×800 PLS TFT
RAM + Flash-tallennustila 1 Gt, 8/16/32 Gt 1 Gt, 16/32 Gt
CPU 1 GHz  dualcore (TI OMAP 4430) 1 GHz dualcore (TI OMAP 4430)
Kamera 3 Mpx + VGA edessä 3 Mpx + VGA edessä
Paino 345 g 581/583 g (Wi-Fi/3G)
Akku 4000 mAh 7000 mAh
Mitat 193,7 x 122,4 x 10,5 mm 256,7 x 175,3 x 9,7 mm
Yhteydet WiFi B/G/N, GPS/Glonass, 3G (mallista riippuen), BT 3.0, SIM*, mikroUSB, MikroSD (max 32 Gt)

Tarkemmat 7.0 speksit ja 10.1 speksit löytyvät linkkien takaa.

* päivitetty 26.7.2012: korjattu mikroSIM -> SIM -aivopieru, eli laitteeseen sopii nykyinen SIM-kortti

Sovellukset

Sovellusvalikoima on tuttua muista Samsungeista: Samsung Apps –minisovellukset, Samsung Hubit (Readers Hub, Music Hub, Game Hub, Video Hub) + widgetit, Samsung S Suggest, Samsung ChatON -mobiiliviestipalvelu, Samsung All Share Play DLNA -sovellus, Samsung  Apps -sovelluskauppa, videoeditori, sekä tavalliset Googlen sovellukset (Play Store, Gmail, Youtube, Maps, G+, Search) ja Polaris Office.

Ilmeisesti Social Hub on saanut kenkää ja se on korvattu ChatON-sovelluksella, jonka toimintatavasta en edes ottanut tolkkua noin 15 minuutin kokeilun aikana. Se ei ole sosiaalista mediaa aggregoiva palvelu, vaan täysin oma viestimensä, jossa voidaan jakaa kuvia, viestejä, videota ja muuta vastaavaa. Sovellus on saatavilla Android- ja Bada-laitteille. Muut Hubit ovat sitä mitä ennenkin ja Music Hubista pisti silmään kappaleiden varsin rivakka hinnoittelu (yleensä 1,49 €/kpl). Oheisohjelmista Polaris Office alkaa oikeasti olla käyttökelpoinen tableteilla ja sillä kirjoitettiin tämänkin jutun raakateksti.

Muista tableteista erotutaan erityisesti minisovelluksilla; ne ovat alapalkin nuolesta käynnistettäviä ohjelmia, jotka ilmaantuvat ikkunoina käytössä olevan sovelluksen päälle. Musiikkisoitin, laskin ja puhelin (jos sitä käyttää) ovat ihan ok. Mielestäni hyödyllisin miniohjelma, muistio, kuitenkin puuttuu. Mutta sikäli kuin minisovelluksia ilmestyy lisää, löytyy sovelluksia varmasti jännempiinkin käyttötarkoituksiin.

Vasen: 7.0 ja minipuhelin, oikealla 10.1:n oletustyöpöytä

 

Touchwiz on saanut muitakin pikkufiksejä; alapalkista löytyy myös kuvaruutukaappaussovellus, jolla saa helposti napattua tilannekuvia. Kaappaussovelluksessa kuvaan pystyy lisäämään tekstiä ja korostuksia. Leikepöytäsovelluksella näkee tekstiä tai kuvia liittäessä esikatselukuvan leikepöydän sisällöstä, josta on helppo valita haluamansa teksti. Liitä-painike löytyy myös suoraan näppäimistöistä. Kuvankaappausnapista on myös haittaa, sillä siihen on helppo sohaista vahingossa, minkä jälkeen odotellaankin hetki kuvankaappauksen valmistumista. Samsung tarjoaa laitteiden paikantamiseen Samsung Dive -palvelun, joka kannattaa muistaa ainakin 3G-versioita käytettäessä.

Varusohjelmista suurin pettymys on näppäimistö – tai oikeastaan näppäimistön tekstin täydennys, mikä on lähestulkoon käyttökelvoton. Tekstintäydennys toimii – toisin kuin useimissa muissa näppäimistössä siten, että juuri täydennettävä sana – mukaanlukien ainakin jotkin – salasanakentät täydennetään. Se aiheuttaa uskomattoman paljon virheitä tavanomaisempaan tapaan tottuneelle, jossa sana valitaan suositusten joukosta erikseen. 10.1:n näppäimistöllä voi myös kirjoittaa piirtämällä, mutta se oli lähes käyttökelvoton (etenkin vanhalle Palm-käyttäjälle). Näppäimistö itsessään on lähes täydellinen Qwerty ja sisältää myös Tab-näppäimen, mikä tuntuu harmittavan usein unohtuvan. Voimmekin sydämellisesti suositella vaihtoehtoisen softanäppäimistön asentamista Play Storesta.

Vasen: 7.0 näppäimistö, oikealla 10.1 piirtelyalusta
10.1: leikepöytä

Muu sovellusvalikoima kattaa vakiot Android-sovellukset ja Samsung Apps -kaupasta voi täydentää valikoimaa vielä ilmaisilla – vain Samsungille – tarjottavilla sovelluksilla, kuten Samsung Navigatorilla, Samsung Remote Printillä tai ajoittaisilla ilmaisilla tarjousohjelmilla. Yllättäen näppärä Samsungin kaukosäädinsovellus, Samsung Remote, löytyykin vain Play Storesta. Se on monipuolinen kauko-ohjain, jota voi käyttää ainakin Samsungin televisioiden kanssa ja ilmeisesti myös BT-peliohjaimena. Yhteensopivia laitteita ei valitettavasti löytynyt testiin.

Touchwizin laajennuksista voi joko pitää tai olla pitämättä; Samsungin Hub-ohjelmat ovat mielestäni täysin turhaa täytettä, mutta muut Touchwizin muutokset ovat aivan tervetulleita. Touchwiz ei homescreeninä ole niitä nopeimpia, mutta testin aikana ei tullut mitään suurempaa hinkua vaihtaa siitä poiskaan. Eniten ärsyttävä piirre koskee alapalkkia: se on jatkuvasti näkyvillä, jolleivät sovellukset itse osaa sitä piilottaa. Huonompana puolena kaikki kustomoinnit vievät tilaa. Kahdeksan gigatavun 7.0 -mallissa käyttäjän käytettävissä olevaa tallennustilaa on reilut 4,5 gigatavua ja 16 gigatavun 10.1 -mallissa noin 12 gigatavua.

Käyttö

Tab 7 oli juuri sopivan painoinen ja kokoinen pokkarikokoiseksi tabletiksi. Painoa on suhteessa saman verran kuin noin 400 sivuisella kovakantisella kirjalla. Käytännön olohuonekäytössä Tab 7 osui merkittävästi useammin käteen kuin 10.1, ihan vain painon ja näppäryyden takia, sillä sen kanssa voi hyvin lukea sängyssäkin. 10.1 on hieman liian painava pidempään lukemiseen pelkillä käsillä kannateltuna, mutta Tab 10.1 toiminee kuitenkin paremmin medialaitteena. Tab 7:n kaiuttimien sijoittelu tekee sen käytöstä medialaitteena hieman huonon (ainakin ilman kuulokkeita), sillä vaakatasossa katsellessa oikea käsi tuntui jatkuvasti olevan jomman kumman kaiuttimen edessä.

Molempien laitteiden 3G-versioita voi käyttää puhelimena, mutta käytännön kokosyistä kannattaa hankkia BT-handsfree. Tab 7 on vielä juuri ja juuri pideltävissä normaalin puhelimen tapaan “korvalla”, mutta 10.1 pitää vähintäänkin sijoittaa pöydälle tai pitää sylissä kaiutinpuhelimena.

Suorituskyky

Käytännön suorituskyvyssä ei ole valittamista; vanha tuttu Android-lag on olemassa, mutta varsin maltillisena. Sen huomaa parhaimmiten Play Storen transitioissa ja no, ylipäänsä transitioissa sekä joidenkin www-sivujen vierittämisessä. Touchwiz ei ole ollut koskaan ketterimpiä mahdollisia näytön piirtäjiä ja työpöytien vieritys nykii nytkin hieman. Mutta käytännön tarpeissa, kuten sovellusten käytössä, käynnistämisessä ja sovelluksesta toiseen vaihtaessa ei tarvitse liikoja odotella ja kumpikin laitteista on erinomaisen miellyttävä käyttää tältä osin.

Tab 2 7 Tab 2 10.1
Quadrant Standard 2766 2598
Vellamo 947 848
GLBenchmark 2.1 Egypt Standard 2892 frames, 26 fps 2203, 19 fps
GLBenchmark 2.1 Egypt offscreen 3063 frames, 27 fps 3047, 27 fps

Testatut videot ja pelit eivät saaneet kumpaakaan laitetta hyytymään missään vaiheessa, niin Angry Birdsit kuin GTA III pyörivät sulavasti. Benchmarkeilla ei kärkipaikoille päästä, mutta käytännön suorituskyky (mediatoisto, lukeminen, “tavanomaiset sovellukset”) on hyvä ja esimerkiksi sovellusten avautumista ei tarvitse odotella ja sovellusten välillä vaihtelu on nopeaa. Laitteiden internet-selain ei myöskään nykinyt, vaikka avasimme tällä raskaita videoita YoutTubesta, ja selasimme Facebookissa kuvagallerioita. Laitteistosta erityisen kiitoksen ansaitsevat kummankin laitteen näytöt, sillä ne ovat erinomaisen kirkkaat, tarkat, katselukulmaa riittää ja niitä pystyy katsomaan vielä suhteellisen hyvin auringonvalossakin. Laitteiden internet-selain ei myöskään nykinyt, vaikka avasimme tällä raskaita videoita YoutTubesta, selasimme Facebookissa kuvagallerioita ja pelasimme Flashillä pelejä Gamingclub-sivustolla.

Tabien kamerat sen sijaan ovat enintään välttäviä. Hämärässä rakeisuus on silmiinpistävää ja salaman puuttumisen takia valoa tarvitaan aina edes hieman. Toisaalta kuvat ylivalottuvat herkästi. Kuvien tarkentaminen on haasteellista, sillä sormella tarkentaminen ei toimi näytöllä ja automaattitarkennuksen kanssa on välillä hankaluuksia. Vähän kauempaa kuvatessa tämä ei ole niinkään ongelma. HD-video on katselukelpoista, mutta en menisi kuvailemaan Tabeilla liikkuvia mukuloita. Tai oikeastaan muutakaan. Mutta tabeilla kuvaaminen on muutenkin noloa ja hankalaa. Tabien kamerat kuitenkin täyttävät kameran tarpeen.

7.0 10.1 SGS2

 

Suorituskyvystä akkukesto on kohdillaan. 10.1 sätki minimaalisella käytöllä 14 päivää, jonka jälkeen akussa oli vielä vajaat 10 % varausta jäljellä. 7.0 selvisi reilut viisi päivää, joka sisälsi pari tuntia SD-tasoista videota WLANin yli. Aktiivista käyttöä (lukemista ja pelaamista ja navigointia) kumpikin laite kesti 1,5-3 vuorokautta. Internetistä Engadget-verkkojulkaisun arvostelun akkutestistä vakoiltuna 10.1 kesti suoraa videotoistoa lähes 10 h ja 7.0 reilut 7 tuntia.

Tab 7: päivävideo

httpvh://youtu.be/9ikxpDCSm9M

Tab 7: yövideo

httpvh://youtu.be/14NvCcHl4PM

Tab 10.1: päivävideo

httpvh://youtu.be/DCJVkecoyFM

Tab 10.1: yövideo

httpvh://youtu.be/AmGXROdW3og

Yhteenveto

Kumpaakin tabia oli miellyttävä käyttää ja etenkin 7.0 –versio oli mainio luku- ja surffilaite. Laitteita kuitenkin pitää verrata muihin markkinoiden laitteisiin ja sen suhteen etenkin 10.1, ovat väliinputoajia. Suunnilleen samassa hintaluokassa on jo Tegra 3 –laitteita, jotka juoksevat suorituskyvyn puolesta ympyrää kummankin Tabin ympäri. Mutta toisaalta, jos tabletin käyttö on lähinnä median käyttöä, niin suhteellisen pieni paino, mainio akkukesto ja hyvä näyttö puoltavat 10.1:sta. 7.0:lla ei niinkään ole kilpailijoina muita kuin Samsungin omat tabletit (ainakaan ennen kuin Googlen oma Nexus 7 saapuu markkinoille) ja 7.0 onkin omalta osaltani yksi miellyttävimmistä käyttämistäni elektronisista laitteista. Laite on kevyt, nopea ja sillä voi lukea A4-kokoista tekstiä ilman ongelmia.

Hyvät puolet

  • Akkukesto
  • Kirkas ja hyvä näyttö
  • Samsungin sovellusvalikoima ja vakiosovellukset
  • Hyvä tuki video-codeceille

Huonot puolet

  • Hinta-tehosuhde (10.1, koskee lähinnä Eurooppaa)