Testasimme pikaisesti Asuksen ja Googlen yhteisen, Nexus-sarjan, tabletin. Laite toimii referenssialustana Android 4.1:lle, jonka ominaisuudet kävimme läpi jo julkaisuvaiheessa. Keskitymme siis artikkelissa lähinnä laitteeseen itseensä ja pariin ongelmaan.

Laitteen etupuolelta löytyy 7″ IPS-paneeli, joka on laitteen n. 250 euron hintaan nähden erinomainen. Värien toisto jättää pikkiriikkisen toivomisen varaa, mutta annamme tämän anteeksi, sillä näytön resoluutio on kuitenkin 1280×800 pikseliä. Laite pieksee siis pikselitiheydellään Applen uutukaisen iPad Minin mennen tullen.

Laitteessa on magnesiumista valmistettu runko ja sen päällä on muovinen kuori, ja näiden yhteisvaikutuksesta laite on mukavan jämäkkä ja se ei nitise tai natise. Myös takakannen kumimainen pinnoite keräsi meiltä pisteet kotiin, sillä laite on miellyttävä kädessä eikä luisu karkuun.

Laitteen kyljestä löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja virtanäppäin ja ainoat liittimet ovat alareunassa olevat 3,5 mm ja mikroUSB-liitin. Positiivisena yllätyksenä 16 Gt suomimallin mukana tulee latauskaapelin lisäksi myös laturi, joka puuttui jenkkilässä ja briteissä myydyn 8 Gt mallin laatikosta.

Laitteesta löytyvät myös pinnit lataustelakkaa varten, mutta ainakaan tähän päivään mennessä virallista telakkaa ei ole tuotu markkinoille.

Näytön yläpuolelta löytyy 1,2 Mpix web-kamera, joka riittänee Google Talk- ja Skype-videopuheluihin erinomaisesti. Kamera ei tue pakasta vedettynä HD-kuvaa, vaikka harrastelijat ovatkin HD-kuvan hakkeroineet kameralle käyttöön. Toivottavasti Google paikkaa ongelman pian päivityksellä. Muuta kameraa ei laitteessa ole, joten Facebook-otosten ottaminen tabletilla jää haaveeksi.

Google on päättänyt käyttää Nexus 7:ssa oman tablettikäyttöliittymänsä sijaan puhelinkäyttöliittymää, mikä toimiikin 7″ tabletissa melko hyvin. Laite sai päivityksenä onneksi myös vaakakäytön, joka puuttui vielä julkaisuhetkellä.

Ainoa valituksen aihe edelliseen liittyen on, että Google ei ole päivittänyt Youtube-sovellustaan tajuamaan Nexus 7 olevan tabletti. Näin tableteista tuttu hieno paneelinäkymä puutuu täysin Googlen omasta tabletista, mikä on ainakin allekirjoittaneen mielestä kohtalaisen ironista.

Näin halvaksi tabletiksi on myös isohko yllätys, että laitteesta löytyy tuki NFC:lle ja laite ottikin yhteyttä mainiosti NFC:n avulla toimituksen Nexus Q -mediasoittimeen, joka julkaistiin Nexus 7:n kanssa samaan aikaan.

Nexuksen konepellin alta löytyy myös reippaasti potkua, sillä laitteen sisuksissa sykkii 1,3 GHz Nvidian Tegra 3 tutulla 4-plus-1 -tekniikalla varustettuna. Tegra 3:n ansiosta myös kaikki tälle optimoidut pelit toistuvat täydessä loistossaan ja esimerkiksi Google Playstä löytyvän Riptide GP:n vesiefektit näyttivät varsin mainioilta. Testipatteristosta Nexus 7 repi seuraavat tulokset:

Vellamo HTML5: 1391
Vellamo Metal: 377
Basemark GUI Onscreen: 44,713752
Basemark GUI Offscreen: 88.33483
Basemark ES 2.0 Taiji: 17,92
Quadrant: 3670

Suurimmat itkun aiheet oikeastaan ovatkin tuotannollisia, sillä laitteesta ei ole vielä saatavilla 3G-mallia ja Suomeen tullut 16 Gt malli on jo nyt pikkuhiljaa hivuttautumassa pois markkinoilta. Ensin mainittu on kuitenkin tulossa lähitulevaisuudessa ainakin jenkkimarkkinoille, mutta Euroopasta ei ole vielä mitään tietoa ja jälkimmäisen korvaa monessa maassa piakkoin 32 Gt:n malli. Esimerkiksi briteissä 16 Gt:n hinta on jo laskenut, mitä ei tietenkään ole vielä tapahtunut meillä. Laitehan on muutenkin saapunut jälkijunassa ja toivomme kuitenkin, että Asus tiputtaa Suomessakin laitteen ovh-hintaa vieläkin edullisemmaksi.

Kaiken kaikkiaan Nexus 7 tekee sen mitä odotimmekin ja poistaa syyn tuhlata rahat ala-arvoiseen kiinatablettiin. Kaupan päälle Nexus 7 tulee varmasti saamaan päivitykset erittäin nopeasti, sillä ne tulevat suoraan Googlelta itseltään. Suosittelemmekin tabletinhimoisia ostamaan Nexus 7:n viimeistään 32 Gt mallin ilmestyessä, mikäli hakusessa on pienikokoinen tehotabletti.