Saimme testiimme perjantaina Suomessa myyntiin tulevan Nexus 7 -laitteen ja päätimme tutustua mihin laitteen rauta kykenee. Koska laite ajaa puhdasta Android 4.3:a ja sen minimaaliset uudistukset listasimme jo aikaisemmin tässä artikkelissa, emme lähde näitä uudestaan käsittelemään. Keskitymmekin itse rautaan ja vertaamme sitä edeltäjään.

2013-09-22 10.35.46

Uusi Nexus on vanhaan sisareensa verrattaessa sulavalinjaisempi; laite onkin muutaman millin ohuempi ja kapeampi, tämän kompensoimiseksi on laite kasvanut myös muutaman millimetrin pituutta. Muutos on hyvä, sillä laite on miellyttävämpi pitää kädessä pystyssä käytettäessä. Lisäpituuden ansiosta ylä- ja alareunaan on saatu hieman enemmän reunusta, joten kahdella kädellä käytettäessä löytyy lisää tilaa pitää kiinni, joka on varsinkin G-sensorilla ohjattavissa peleissä mukava parannus. Painoa on lähtenyt kuitenkin miltei 50 gramman verran. joka tuntuu varsinkin pidempään käytettäessä mukavalta muutokselta.

2013-09-22 10.45.06

Näytön yläreunasta löytyy edeltäjästä tuttu 1,2 Mpix kamera videopuheluita varten ja näytön alareunaan on piilotettu muista Nexuksista tuttu notifikaatiovalo.

2013-09-22 12.07.24

Itse näyttö – kuten nimikin kertoo – on 7-tuumainen ja resoluutiona toimii jopa nykymittapuulla pikkutabletille rouhea 1920×1200 (323 pikseliä tuumalla). Näyttö on lyhyesti kerrottuna upea ja värit toistuvat ainakin omaan silmääni miellyttävästi. Näytön resoluutiota varten mm. Netflix on päivitetty tukemaan Nexus 7:n myötä täyttä FullHD-resoluutiota Android-laitteissa. Ominaisuus vaatii tosin Nexus 7:n mukana tulevan Android 4.3:n.

2013-09-22 10.36.44Takapaneeli on pinnoitettu samantapaisella kumimaisella pinnoitteella kuin edeltäjä, mutta sen tekstuuri uupuu nyt laitteesta, tosin tällä ei ole kuitenkaan kädessä pysymisen kannalta mitään tuntuvaa merkitystä.

2013-09-22 10.41.36

Google on Asuksen kanssa selvästi suunnitellut, että laitetta käytetään enimmäkseen vaakatasossa, tästä kertoo vaakatasoon laitettu Nexus-teksti ja stereokaiuttimet jotka ovat asemoitu alareunan mikroUSB-liittimen ja yläreunan kameran viereen. Mainittu mikroUSB-liitin on ns. SlimPort-mallinen eli tukee HDMI-ulostuloa ja on myös DVI-, VGA- ja DisplayPort-yhteensopiva adapterin välityksellä.

2013-09-22 10.38.58

Kuulokeliitäntä löytyy laitteesta pääkameran vierestä yläreunasta. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja virtapainike löytyvät laitteen oikeasta yläreunasta. Tällä kertaa Asuksen takakannen muotissa ei ole edes ollut virhettä, vaan reset-painikkeen reikä on rungossa avoinna. Vanhassa mallissa nimittäin oli reset-painike, mutta itse laitteen runkoon oli jäänyt muovaamatta kolo tätä varten. Virtanappäin on saanut hieman huomiota hankalasta tuntumastaan, koska se on hyvin vähän koholla laitteen kuoren tasosta ja se ei naksahda kuin aivan suoraan painettaessa. Se ei myöskään eroa tuntumaltaan äänenvoimakkuuspainikkeista ja virhepainallukset ovat varsin yleisiä.

Kamerasta puheen ollen, on loistavaa, että Google ja Asus ovat vihdoin lisänneet laitteeseen myös pääkameran. Kamera on 5 megapikselin kennolla varustettu ja kykenee 1080p-videokuvaukseen.

httpvh://youtu.be/lpL762zbEeA

Videoesimerkki

Screenshot_2013-09-22-11-32-02

Kamerasovelluksena toimii Googlen vakio, joka kykenee tavallisten still-otosten ja videon lisäksi myös panoraama- ja photosphere-otoksiin.

2013-09-22 12.00.37

Vanhasta Nexuksesta löytyvät telakkaliittimet on poistettu laitteesta ja niiden tilalle on lisätty QI-yhteensopiva langaton lataus, joka toimikin oikein mainiosti kun testasimme sitä sekä Samsung Galaxy S4:n QI-laturilla että Nokian Fatboy -lataustyynyllä. Toisin kuin Nexus 4:n kanssa, ei yhteensopivuusongelmia Nokian-laitteen kanssa ilmennyt. QI:n lisäksi laite tukee tietenkin myös NFC:tä, joten tämänkään puutteesta ei tarvitse olla huolissaan.

Screenshot_2013-09-22-13-12-54

Laitteen prosessorina toimii neljällä 1,5 GHz ytimellä varustettu Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064) -järjestelmäpiiri, joka on kaikkea muuta kuin luuska. Laite ei hidastele, nyi tai lagaa ja sovellukset latautuvat mukavan näpsäkästi. Osan sulavuudesta selittää toki myös 2 gigatavua keskusmuistia ja Android 4.3, mutta siltikin, verrattuna edellisen sukupolven Nexus 7:ään 4.3:lla, ero on todella huomattava. Adreno 320 -grafiikkapiiristä löytyy myös pelitehoa riittävästi, kuten alla olevista nopeustestien tuloksista voi päätellä:

Quadrant:  5363 pistettä
Vellamo Metal:  726 pistettä
Vellamo HTML5: 1594 pistettä
Basemark Taji:  43,97 FPS
Basemark GUI Onscreen:  60,845062 FPS
Basemark GUI Offscreen:  220,63135 FPS
AnTuTu 4: 20328 pistettä
3DMark Ice Storm: Maxed Out! (testi liian kevyt laitteelle ja laitteen näytön rajoittama maksimi FPS-nopeus saavutettiin (60FPS))
3DMark Ice Storm Extreme:  7119 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 10642 pistettä

Yhdysvaltalaisen julkaisuversion ongelmat GPS:n kanssa on onneksi korjattu viimeisimmillä päivityksillä ja niitä ei testissä olleessa Suomeen rantautuneessa 32 GB Wi-Fi mallissakaan enää ole. Valitettavasti näytön epätarkkuusongelma josta on puhuttu laajalti, on tässäkin mallissa vielä läsnä. Varsinkin tekstiä kirjoittaessa tuntuu välillä, että näyttö rekisteröisi aina viereisen napin painetun sijaan. Tätä onneksi tapahtuu harvoin ja Google on luvannut ongelman korjaamiseen sovelluspäivityksen. Nykyisellä päivitystahdilla (n. kerran kuussa tähän asti) sen saapumista voinee odottaa lähinnä viikoissa, ei kuukausissa.

Laitteen hinnat alkavat 269 eurosta ja myynti alkaa seuraavana perjantaina. Tällä hinnalla laite on Android-tablettien kiistaton ykkönen ja suosittelemme varauksetta laitetta. Niille jotka ovat harkinneet halvemman tabletin hankkimista, säästäkää vielä hetki ja hakekaa Nexus. Laadukkaan laitteen lisäksi saatte vielä nopeasti suoraan Googlelta tulevat pävitykset.

Kiitokset Expertille arvostelulaitteen toimittamisesta.

suosittelee_artikkeli