Ystävälliset PR-ihmiset lähettivät toimitukseemme Samsungin uusimman lippulaivan Samsung Galaxy Note 3:n. Otinkin sen saman tien käyttöön ja reilun viikon käytön jälkeen kirjoittelen nyt tätä artikkelia. Emme käy kaikkia niitä ominaisuuksia läpi, joita Galaxy S4:n mukana Samsung toi laitteisiinsa, vaan keskitymme siihen, mitä uutta laite tuo tai tekee eri tavalla kuin S-sarjan lippulaiva, jonka se syrjäyttää. Jos S4:n arvostelu jäi lukematta, niin sen voi lukaista täällä.

20131016_092858

Haluan heti alkuun todeta, että tulen tekemään joitakin vertauksia Galaxy S4:een, sillä – niin kuin osa lukijoistammekin on varmasti huomannut – siirryin Galaxy Note 2:ta Galaxy S4:een. Tein tämän, koska halusin tehdä loikkauksen 3G:stä 4G:hen ja tarvitsin AC-Wi-Fi -tukea. Kaipasin myös vaihtelua puhelimesta, joka kolkutteli jo tabletin kokoa. Koko ei kuitenkaan koskaan ollut itselleni Note-sarjassa ongelma ja olenkin omistanut molemmat edeltäjät. Laite on iso ja tämä on ensimmäinen ja toiseksi viimeinen kerta kun mainitsen sen.

20131016_094711

Samsung Galaxy Note 3 jatkaa samaa kulmikkaammaksi palautuvaa Samsungin muotoilua ja se vie sen niinkin pitkälle, että laite tuntuu ja näyttää enemmän nykyaikaistetulta ja venyteltyä Galaxy S2:lta kuin jatkolta Note 2:lle. Muotokieli viittaa enemmän alkuperäisen Noten perään kuin Note 2:een. Tämä on yksi niistä asioista joista en todellakaan valita. Note 1 oli minusta miellyttävämmän näköinen kuin Note 2, joka oli Galaxy S3:n tavoin joka suuntaan soikea. Laite onkin miellyttävän symmetrinen nyky-Samsungiksi. Laitteen etupuolelta löytyvät Samsungin perinteiset toimintonäppäimet, kapasitiiviset menu- ja takaisinpainikkeet ja fyysinen kotipainike. Näiden yläpuolelta löytyy massiivinen 5,7” FullHD 1920×1080 -resoluution Super AMOLED-näyttö. Näytön yläreunasta löytyvät nelivärinen notifikaatiovalo ja 2 megapikselin etukamera.

20131016_100153

Takakansi on kuitenkin saanut miellyttävän uudistuksen ja se on pinnoitettu Samsungin Galaxy Cameran gripin kaltaisella keinonahkapinnoitteella. Varsinkin mustassa versiossa tämä vähentää huomattavasti liukkautta ja laite tuntuu todella hyvältä kädessä, mutta jostain syystä valkoinen versio on kuitenkin mustaa liukkaampi. Takakansi on edelleen muovia, mutta se tuntuu laadukkaalta ja laite ei ole enää ikävän liukas saippuapala. Takakannesta löytyvät myös LED-salama ja 13 megapikselin pääkamera.

20131016_100633

Laitteen yläreunasta löytyvät 3,5 mm kuulokeliitäntä ja Galaxy S4:n tavoin IR-lähetin yleiskaukosäädintoimintoa varten. Äänenvoimakkuuden säätö löytyy laitteesta vasemmasta reunasta ja virtapainike oikeasta.

20131016_100704

Yllättävää kyllä, ulkoisesti suurimmat uutuudet laitteesta löytyvät laitteen alareunasta, sillä Samsung onkin tehnyt useamman näppärän muutoksen, jotka osuvat nimenomaan tähän alueeseen puhelimessa. Näistä suurin on mikroUSB 3.0 -standardin hyödyntäminen laitteessa nopeampaa datan siirtämistä varten. Paketin mukana tulee 3.0 kaapeli, mutta ei hätää, jos kotoa ei löydy 3.0:aa tukevaa tietokonetta. Kaapeli on yhteensopiva USB 2.0 porttien ja myös puhelimen liitin on yhteensopiva mikroUSB 2.0 -liittimien kanssa. MikroUSB 2.0:aa käytettäessä nopeamman tiedonsiirron mahdollistavia USB 3.0 -pinnejä ei liitetä. Jos nurkissa lojuu Galaxy S4:n MHL-adapteri, ei sitäkään tarvitse vaihtaa, sillä sekin toimii ongelmitta edelleen uuden liittimen kanssa. Hieman huomaamattomampi muutos on kaiuttimen siirtäminen alareunaan. Olen itse henkilökohtaisesti pitänyt Samsungin tapaa laittaa kaiutin takakanteen hieman hölmönä ja nyt tämä kirous on vihdoin korjattu.

20131016_100827

Viimeinen muutos on kuitenkin symmetrisemmäksi muotoiltu S-pen, jonka voi laittaa säilytysaukkoonsa molemmin päin, siinä missä edelliset sukupolvet menivät vain yhden suuntaisesti. Tämä on pieni, mutta päivittäistä käyttöä helpottava muutos.

Screenshot_2013-10-16-10-40-44

TouchWiz on pitkälti samaa kuin Samsungin nykyisessä sukupolvessa muutenkin, joten kaikki on pitkälti tuttua jokaiselle, joka on yhtäkään Samsungia käyttänyt.

20131016104324

Työpöytään on lisätty muutama uusi ominaisuus: yksi näistä on alareunasta ylöspäin pyyhkimällä aukeava ”Oma aikakausilehti”-toiminto, joka on selvä kopio HTC:n BlinkFeed -ominaisuudesta. Valitettavasti ongelmana on se, että Samsung ei ole seurannut yhtään niitä kommentteja, joita HTC on saanut esimerkiksi pohjoismaiselta medialta BlinkFeedin tiimoilta ja ”Oma aikakausilehti” kärsii aivan samoista ongelmista: suomalaista sisältöä ei ole ja omia RSS-uutissyötteitä ei voi lisätä. HTC sentään on mahdollistamassa BlinkFeedin kytkemisen pois päältä ja RSS-syötteiden lisäämisen seuraavassa Sense-päivityksessä.  ”Omaa aikakausilehteä” ei kuitenkaan pysty kytkemään pois päältä, mikä on tökeröä ja turhauttavaa. Onneksi sentään kotinäppäimestä toiminnon voi poistaa, jolloin se aukeaa vain kotiruudulla ylöspäin pyyhkimällä.

Screenshot_2013-10-16-11-03-06

Toinen osittaisesti raivostuttava muutos on Samsungin päätös pakottaa käyttäjät S Finder -hakusovelluksensa käyttöön ja täten muissa laitteissa Samsungin laitteissa Menu -näppäintä pohjassa pitäen aukeava Google Now on saanut väistyä S Finderin tieltä. Google Now löytyy edelleen moniajovalikosta, mutta tämän siirtäminen valikkoon hidastaa toiminnnon avaamista. Itse käytän Now:ta ja sen kortteja hyvinkin paljon, joten muutos on suorastaan raivostuttava. Onneksi S Finder sentään kykenee hakemaan huomattavasti tehokkaammin dataa puhelimen muistista, joka kompensoi tätä ärsytystä. S Finder osaa käytännössä hakea mistä vain puhelimella tuotetusta materiaalista sisältöä, olivat ne sitten kontakteja, sähköpostia, leikekirjan otteita tai videoita. Tuloksille voi antaa myös tunnisteita, jotka auttavat tulevaisuudessa hakuprosessia. Tämän lisäksi hakuja voi suorittaa sekä Bingiin, Googleen että Dropboxiin. Olisin kuitenkin toivonut asetusta jolla olisin voinut valita S Finderin ja Google Now’n välillä.

Screenshot_2013-10-10-18-40-00

Ohjelmistovalikkoon mennessä huomaa vihdoin, että Note 3:ssa on muustakin kyse kuin uusista (turhista?) featureista ja pelkästään se, että Samsung on vihdoin päättänyt niputtaa sovelluksia kansioihin. Tämä pieni muutos vähentää ohjelmistotsunamiin hukkumisen tunnetta aivan hurjasti.

Screenshot_2013-10-06-13-50-59

Onneksi Samsung ei ole päättänyt vain peitellä kosmeettisesti liiallista sovelluspaljoutta, vaan monet Samsungin vakiosovelluksista tarjoavatkin vastaavanlaisen ruudun, jossa sovellus tarjoaa itseään tai osia itsestään ladattavaksi. Samsung on selvästi oppinut kritiikistä, jota se sai Galaxy S4 myötä. Ikonit perussovellukseen löytyvät toki vielä listasta, mutta muutos on silti Samsungilta iso askel oikeaan suuntaan.

Screenshot_2013-10-16-11-08-04

Ennen kuin käymme esiasennetut sovellukset lävitse, puhumme kuitenkin Note-laitteille tärkeimmästä ominaisuudesta eli S-Pen -kynästä. Ensiksi huonot uutiset: ne, jotka tykkäsivät Note 2:n sovelluspikavalikosta, kun kynä otettiin ulos kolostaan joutuvat pettymään, sillä ko. ominaisuus on poistettu. Sitten hyvät uutiset: se on korvattu huomattavasti monikäyttöisemmällä ”ilmakomento”-työkalulla. Ilmakomento aukeaa, kun kynä irrotetaan kolostaan, tai kun kynän painiketta painetaan lähellä ruutua painamatta kuitenkaan kynää kiinni näyttöön. Ilmakomento myös poistuu ruudulta jos kosket kynällä muualle kuin ilmakomennon toimintoihin, joten se ei ala ärsyttämään pidemmän päälle.

Screenshot_2013-10-10-18-56-47

Ilmakomento-valikon sovellukset ovat järjestyksessä seuraavat. Toimintamuistio, joka on pitkälti vanhemman sukupolven Note-laitteista tuttu S Noten pienoisversio, ominaisuuteen on kuitenkin lisätty mahdollisuus valita esimerkiksi kirjoitettua tekstiä, jolloin tämän alle aukeavat siihen sopivia toimintoja (esim.: lisää osoitteistoon, hae internetistä jne.).

Screenshot_2013-10-10-19-04-21

Leikekirjatoiminto on uusi lisä ja erittäin toimiva sellainen. Toiminnolla on mahdollista kerätä ruudulla olevia asioita leikekirjasovellukseen muistiin. Esimerkiksi jos katsot Youtube-videota ja haluat muistaa sen myöhemmin? Ota siitä leike. Haluatko ottaa muistiin mielenkiintoisen tekstin websivulla? Ota siitä leike. Websivuja kaapattaessa sovellus ottaa sivusta ruudunkaappauksen ja sivun tekstin muistiin luettavaksi myöhemmällä hetkellä. Näppärä ominaisuus, johon tykästyin testijakson aikana suuresti. Erittäin mukavaksi asian teki vielä se, että S Finder osasi hakea tallennetuista leikkeistä tekstiä, joten testin aikana hukkaamani leike löytyi nopeasti uudestaan.

Screenshot_2013-10-16-11-12-58

Näyttökirjoitus on vanha tuttu Noten kuvanruudunkaappaustoiminto, mutta tätä on nyt helpotettu tuomalla se valikkoon. Vanha tapa Note-kynän nappia painamalla toimii kuitenkin edelleen.

Screenshot_2013-10-16-11-15-14

Aikaisemmin mainittu S Finder on myös saanut pikavalinnan Ilmakomento-valikkoon, joka entisestään syö allekirjoittanutta Menu-napin ”tuhlaamisesta”.

20131016113110

Viimeisin ominaisuus on kuitenkin mielenkiintoisin, nimittäin kynäikkuna; toiminto mahdollistaa halutun kokoisen ikkunan piirtämisen S-Penillä. Tämän jälkeen ikkunassa on mahdollista ajaa mitä tahansa sovellusta, kuten esimerkiksi laskinta, kelloa, Youtubea, puhelinsovellusta, yhteystietoja, ChatOn-pikaviestintä, Google Hangoutsia tai Internet-selainta. Sovelluksen voi tarvittaessa kutistaa palloksi hieman Facebook-messengerin päiden tapaan tai avata kokoruudulle. Ikkunan käydessä ahtaaksi voi tätä tarvittaessa venyttää S Penin avulla.

Screenshot_2013-10-11-10-11-13

Myös jaetun ikkunan moniajoa on parannettu ja osaa sovelluksista voi ajaa kahdessa ikkunassa yhtä aikaa, esimerkiksi Google Hangoutsilla on mahdollista pitää kahta keskustelua yhtä aikaa auki. Sovellusten keskilinjalle on myös tullut toimintopallo, joka mahdollistaa tekstien nopean kopioinnin ruudusta toiseen, ruutujen paikkojen vaihdon keskenään ja sopivissa sovelluksissa (esim. selain) välilehtien selaamisen. Sovelluksia on myös mahdollista niputtaa pareiksi, joten jos käytät aina Hangoutsia ja selainta samanaikaisesti, voit niputtaa ne automaattisesti aukeavaksi pariksi.

Screenshot_2013-10-16-11-49-35

Esiasennettuina sovelluksina mukana tulevat aikaisemmin mainitsemani Leikekirja-sovelluksen lisäksi seuraavat sovellukset: ChatOn, DropBox, Evernote, Flipboard, Galleria, Kalenteri, Kamera, Kello, Musiikkisoitin, Puhelin, S Note-muistio, S Voice, Samsung Link, Toimintamuistio, Laskin, S Translator Laskin, Tiedostonhallinta, Juttualbumi, Selain, Ääninauhuri, Samsung Apps, Samsung Hub, Sähköposti, TripAdvisor, Videosoitin, Viestit ja Yhteystiedot, WatchOn-yleiskaukosäädin, S Health -urheilusovellus, ja Group Play -sovellus.

Screenshot_2013-10-16-11-52-39

Group Play’stä puheen ollen, sovellus on saanut päivityksen ja entisten temppujen lisäksi se mahdollistaa nyt videon jakamisen useammalle Note-laitteelle, jolloin näistä saadaan tehtyä yhdessä isompi näyttö.

Screenshot_2013-10-16-11-53-56

Googlen sovellukset ovat tietenkin myös kaikki mukana: Chrome-selain, Google+, Gmail, Play-kirjat, Play-musiikki, Play-pelit, Play-kauppa, Hangouts, Haku, Youtube ja Maps. Googlen ilmainen navigointi on myös edelleen mukana. Google on vain päättänyt yhdistää sen viimeisimmässä päivityksessä Google Mapsiin, eli tälle ei löydy enää erillistä ikonia.

Screenshot_2013-10-11-10-44-04

Samsung on myös paketoinut mukaan vihdoin kunnollisen piirustusohjelman Autodesk SketchBook for Galaxyn. Samalla korjautuu tämäkin puute, jota en oikein ole aikaisemmissa Noteissa ymmärtänyt.

20131016_115856

Samsungin Knox -ominaisuus on myös vihdoin mukana. Ominaisuus mahdollistaa salasanalla suojatun hiekkalaatikkoympäristön luomisen puhelimeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit ajaa ”virtuaalista” kakkospuhelinta suoraan puhelimessasi, jolloin pystyt pitämään työhön liittyvät ohjelmat vain tämän hiekkalaatikon sisällä niin, että mahdolliset haittaohjelmat tai uteliaat henkilöt eivät pääse käsiksi näihin tietoihin. Ominaisuus on näppärä varsinkin niille, jotka lainaavat puhelinta lapsilleen esim. Angry Birdsin pelaamista varten. Ei enää ”Kaikki”-listalle lähetettyjä lapsen tekemiä vahinkoviestejä. Knox mahdollistaa myös IT-hallinnolle työkalut, joilla tätä Knox-tilaa voidaan rajoittaa ja ylläpitää keskitetysti.

Screenshot_2013-10-16-12-10-42

Laitteen Snapdragon 800 ei ole mitenkään laiska, vaan yksi nopeimmista suorittimista markkinoilla ja Samsung on päättänyt yhdistää tämän huimaan kolmen gigatavun järjestelmämuistiin. Näiden yhteisvaikutus tuntuukin yleisenä sulavuutena ja nopeutena, joten varsinkin moniajettaessa laite pysyi hyvin mukana menossa. Note 3:n jälkeen Galaxy S4:een palaaminen oli ankeaa, sillä tämä oli selvästi hitaampi käyttää varsinkin jos käytettiin useita sovelluksia yhtäaikaisesti. Siitäkin huolimatta, että miltei jokainen laitevalmistaja on kuluneiden viikkojen aikana narahtanut huijaamisesta, ajoimme nopeustestit laitteelle ja alla tulokset. Huomattavaa on, että laitetta on mukava käyttää ja se on sulava. Nopeustestien tulokset ovat tässä lähinnä nörttien tarpeita varten: (huom, Basemark-tulokset ovat ajettu sovelluksen versiolla, joka estää huijaamisen)

Quadrant: 16217 pistettä
Vellamo Metal: 1001 pistettä
Vellamo HTML5: 2838 pistettä
Basemark Taji: 60,04 FPS
Basemark GUI Onscreen: 60,725742 FPS
Basemark GUI Offscreen: 365,5202 FPS
AnTuTu 4: 32047 pistettä
3DMark Ice Storm: Maxed Out!
3DMark Ice Storm Extreme: Maxed Out!
3DMark Ice Storm Unlimited: 18574 pistettä

Screenshot_2013-10-16-12-28-24

Kamerassa on pitkälti sama 13 megapikselin kenno kuin Samsung Galaxy S4:ssa, joten Samsung on pitäny kamerasovelluksen pitkälti samalta kun S4:ssa. Samsung on kuitenkin tuonut siihen ominaisuuden nimeltä ”älykäs vakautus”. Kyseessä on uusi digitaalinen vakaaja, joka korvaa Samsungin edellisen. Yllättävää kyllä tämä toimiikin todella hyvin ja sain Note 3:lla huomattavasti tarkempia otoksia kuin Galaxy S4:lla. Muutoin kamera osaa samat temput kuin S4:n kamera hidastuksia myöten. Yö-tila on poistettu ja puhelin tarjoaa hämärässä ”älykästä vakautusta”, mikä  tekee hämärässä/yöllä saman kuin entinen S4:n yö-tila.

Screenshot_2013-10-05-11-08-00

Kamera on saanut pari uutta temppua ja yksi näistä on Golf-tila, jonka avulla on mahdollista analysoida swingiä kuva kuvalta. Mielenkiintoiseksi ominaisuuden tekee se, että puhelin laskee myös mailan kärkinopeutta swingin aikana. Tämä on varmasti golffarille, joka ymmärtää kuinka swingi rakentuu, mukava lisä, sillä vastaavat swing-kuvaukset ja analysoinnit saattavat maksaa hyvinkin paljon golf-simulaattoreissa, mutta Note 3 mahdollistaa tämän helposti millä vain rangella.

20131005113858

Lopputulos on jotakuinkin yllä olevan tapainen, lisäksi koko liikeradan voi jakaa komposiittikuvana tai videona.

Screenshot_2013-10-16-12-32-20

Golf-tilan lisäksi Samsung on lisännyt mukaan ominaisuuden nimeltä ”Tilakuva”, mikä on jokaiselle Nexus-sarjan laitteita käyttäneelle tuttu ominaisuus ”Photospherenä”.  Tilakuvat on mahdollista jakaa Google+-palveluun muiden katsottavaksi. Valitettavasti Nexus-sarjoista tuttu ”pieni planeetta”-toiminto ei ole päätynyt Samsungin versioon. Samsungin sphereä ei voi myöskään jakaa Google Maps-palveluun tällä hetkellä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=uTkVg1m524o

Videopuolella uutta tarjoaa 4K-videoiden tuki. 4K-videoita kuvattaessa saa sanoa kuitenkin hyvästi kuvanvakautukselle ja kuva-kuvassa toiminnolle. Videot ovat myös rajattuja 5 minuutin pituuteen. Mikäli 4K-telkkaria ei kotoa löydy, tarjoaa Note 3 mahdollisuuden zoomata sen ruudulta toistettavaa videota, jolla tarkkuutta voi tutkia. 4K videot joutuvat myös tyytymään 30 FPS ruudunpäivitysnopeuteen, siinä missä 1080p-videot voidaan kuvata digitaalisella vakaajalla ja muilla herkuilla 60 FPS -nopeudella.

Ennen yhteenvetoa joudun vielä antamaan pari varoitusta, kuten aikaisemmin uutisoimme: Note 3-laitteet ovat aluelukittuja ja ne pitää aktivoida ostoalueen SIM-korteilla. Tämän jälkeen pitäisi teoriassa muidenkin SIM-korttien toimia puhelimessa. Kuitenkin on kuulunut raportteja, joiden mukaan tämä ei ole aivan niin mutkatonta todellisuudessa, joten reissaavan kannattaa varautua ongelmiin kunnes Samsung korjaa ongelmat. Toinen ongelma on Knox-ominaisuuden turvaluokituksien mukana tullut ”sormeilu”-varmistus. Tämän hetkisten tietojen mukaan tämä tallentaa pysyvästi puhelimen ROM-tietoihin tiedon siitä, mikäli laitteeseen on asennettu harrastajan toimesta vaihtoehtoinen Android-versio, joten varsinkin virittelijöiden kannattaa tämä ottaa huomioon laitetta ostaessa.

curcotusoniloinenhilpea

Lisäksi haluan tässä vaiheessa jo kiittää Samsungia siitä että Note 3:n S View-coveriin on yhdistetty QI-lataus, joten toisin kuin SGS4:n kanssa se ei ole enää joko/tai -valinta.

Vaikka Note 3:ssa on omat kummallisuutensa ja harrastelijoiden kannalta ikävät ongelmansa, on laite paras mitä Samsungin tuotantolinjoilta on ulos syötetty. Uusi muotoilu saa sen tuntumaan kädessä paremmalta kuin edeltäjänsä ja se on saanut takaisin edellisen sukupolven kadottamaa särmää, joten laiteesta ei voi olla pitämättä. Jos laitteen massiivinen koko ei häiritse, on tämä se Samsung, joka kaupasta kannattaa ottaa tänään mukaan.

Galaxy S4 hairahdukseni jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi ”S-sarjan syrjähypyksi”, sillä Note ja S-Pen, olen kaivannut teitä.

suosittelee_artikkeli