Arvostelussa on tällä kertaa Asuksen Fonepad 7, joka yhdistää tabletin ja puhelimen ominaisuuksia.

Laitteisto

Myyntipakkaukssa on Fonepad 7 -tabletti, USB-latausjohto, palikka USB-kaapeliin kiinnittämiseen seinäsähköön ja työkalu mikro-SIM-luukun avaamiseen.

Fonepadissa on 7 tuuman IPS-kosketusnäyttö, jonka lasipinta on huomattavan helppoa pyyhkäistä puhtaaksi sormenjäljistä. Näytön tarkkuus on 1280 x 800 pistettä. Laite on noin sentin paksuinen ja painaa 328 grammaa. Tabletin taustaosa on muovia ja kerää sormenjälkiä uskomattoman hyvin, mutta sen pito on hyvä.

asus_fonepad7_paketti

Fonepadin yläreunassa on kuulokeliitäntä ja alareunassa ovat mikro-USB ja mikrofoni. USB tukee OTG:ta, eli tablettiin saa sopivalla muunninjohdolla kiinni USB-muistitikkuja ja vastaavia laitteita. Tabletin vasemmalla reunalla on micro-SIM-paikka, jonka saa auki klemmarilla tai mukana tulevalla työkalulla.

Oikealla reunalla on mikro-SD-paikka, äänenvoimakkuuden säätönapit ja virtanappi. Mikro-SD-korttipaikassa ei ole luukkua, mikä kannattaa huomioida, jos Fonepadia aikoo pitää laukussa tai repussa ilman suojusta. Laitteessa on värinämoottori, mutta Asuksen vakionäppäimistö ei käytä moottoria haptiseen palautteeseen kirjoittaessa.

asus_fonepad7_takaa

Fonepad 7:n takana 5 megapikselin kamera ilman salamaa. Kameralla saa 2592×1944 kuvapisteen valokuvia ja 1080p videoita. Laitteen edessä on näyttö mustalla reunuksella ja 1,2 megapikselin kamera, jolla saa maksimissaan 1280×960 kuvapisteen valokuvia ja 720p videota. Kummatkin kamerat tuottavat kohtuullisen laatuisia kuvia, vaikka salaman puuttuminen haittaa monessa ympäristössä.

Tabletisssa on CPU Intel Atom -tuplaydinprosessori, jonka nopeus on 1,6 GHz, ja 1 gigatavu RAM-muistia. Tallennustilaa on 16 gigatavua, josta käyttäjän käytettävissä on noin 11 gigatavua. Tallennustilaa saa lisää mikro-SD-kortilla maksimissaan 64 gigatavua.

asus_fonepad7_mikrosd

Fonepadin yhteyspuolella on tarjolla 2G- ja 3G-verkot, Bluetooth 3.0 ja WLAN a/b/g/n. Paikannukseen on tarjolla GPS AGPS-tuella ja GLONASS.

Tabletin edessä on näytön ylä- ja alapuolella kaiuttimet, joiden avulla saadaan stereoääni kun laitetta pidetään vaakatasossa. Hyvän idea pilaa ikävästi jonkin verran hiljempää ääntä toistava näytön alla oleva kaiutin, mutta toivottavasti tämä menee maanantaikappaleen piikkiin, eikä ole suunnitteluvirhe.

Fonepadin akkukesto oli samalla tasolla muiden 7-tuumaisten tablettien kanssa. Testasin tuttavan ilmoittamaa latausongelmaa vanhemmassa Fonepad:issa, jossa akun tyhjennyttyä sen lataaminen normaalisti uudelleen ei enää onnistunut, mutta parin tyhjäksi ajamisen jälkeen laite latasi akun uudelleen ongelmitta.

asus_fonepad7_kadessa2

Testit

3DMark Ice Storm Extreme 3586 pistettä
3DMark Ice Storm 6358 pistettä
AnTuTu 18832 pistettä
Basemark GUI Offscreen 117,66 pistettä
Basemark GUI Onscreen 54,46 pistettä
Basemark Taji 37,23 FPS
Basemark X Off-screen Testiohjelma kaatuu
Basemark X On-Screen Testiohjelma kaatuu
Epic Citadel 59,9 @ 1280×736
Quadrant 8633 pistettä
Vellamo HTML5 1791 pistettä
Vellamo Metal 582 pistettä

Ohjelmisto

Fonepad 7:n ohjelmistopuolesta on aika vähän sanottavaa. Käyttöjärjestelmä on Android 4.3 suhteellisen pienillä muokkauksilla ja Googlen perusohjelmien lisäksi laitteessa on muutama kiinnostava ohjelma Asuksen puolesta.

Ohjelmistotarjonta on hyvin samankaltainen kuin uudessa Padfonessa, jonka arvostelun toisesta osasta voi käydä lukemassa asiasta tarkemmin.

asus_fonepad7_Screenshot_2014-02-18-17-42-06

Käyttö

Yleisesti Fonepad 7:n suorituskyvyssä ei ole huomautettavaa ja se toimi jouhevasti. Testausjakson aikana laite oli muutaman kerran epävakaa ja ohjelmat kaatuilivat satunnaisesti. Tästä ei ollut ongelmaa haitaksi asti ja ohjelmistopäivityksillä saadaan nämäkin ongelmat todennäköisesti pois.

Tabletti kiinnosti itseä alunperin, koska se tarjosi mahdollisuuden yhdistää puhelimen ja tabletin toiminnot yhdeksi laitteeksi kahden erillisen laitteen kantamisen sijaan.

Fonepad on valitettavasti liian iso ja painava päivittäiseksi puhelimeksi. Parin viikon käytön jälkeen Bluetooth-headset oli kätevin ratkaisu laitteen käyttöön puhelimena. Iso puhelin voisi toimia Google Glassin tai älykellon ja Bluetooth-headsetin yhdistelmän kanssa repun pohjalla taikka pöytäpuhelimena.

asus_fonepad7_alareuna

Yhteenveto

Fonepad 7 on hintaisekseen kohtuullisen hyvä 7-tuumainen tabletti, jossa on bonuksena puhelintoiminnot. Tabletin hintataso on noin 200 euroa.

Muuta

Asus Fonepad 7 -tuotesivu

Asus Fonepad -arvostelu