Androidsuomi.fi on arvioinut monenlaisia sovelluksia, mutta droidKINO on tässä joukossa hyvin erityinen. Sovelluksena droidKINO ei ole läheskään valmis, enemmänkin ikuinen projekti, mutta juuri tämä tekee siitä mielenkiintoisen. Miksi ihmeessä? Koska droidKINO ei ole yhden ainoan kehittäjän tai edes rajatun tiimin tuote, vaan yhteisöllisesti toteutettu sovellus.

Android Aalto on Aalto Yliopiston sisältä alkunsa saanut Android-kehittäjien yhteisö, jonka tarkoituksena on helpottaa kehittäjien elämää kaikilla mahdollisilla tasoilla jotka liittyvät sovelluskehitykseen. Android Aalto järjestää säännöllisesti tapahtumia, osallistuu tapahtumiin ja yhteisö on hyvin aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Kehittäjien tukeminen lähtee aloittelevien auttamisessa työkalujen ja teknisten ongelmien kanssa, jatkuen aina pidemmälle ehtineiden kehittäjien ideoiden edelleen jalostamisessa ja sparraamisessa. Tässä pähkinän kuoressa Android Aalto, palaamme heihin varmasti laajemman jutun muodossa, mutta nyt itse sovellukseen.

droidKINO on sovellus, joka kertoo Finnkinon elokuvateattereiden ohjelman, aikataulun ja tarvittaessa lähimmän elokuvan niin sijainnin kuin kellonajankin suhteen. droidKINO hakee tiedot Finnkinon avoimista XML-syötteistä. Se on saatavilla Android Marketista ja se hyödyntää Androidin “fragment”-ominaisuutta. Kyse on käyttöliittymän osista, fragments, jotka sisältävät tietyn sisällön ja/tai aktiviteetin. droidKINOssa tämä tarkoittaa sitä, että ruudun yläosa on elokuvalistausta ja alaosassa on haku-painike. Näin ollen käyttäjä voi rullata avausnäkymän elokuvalistausta edestakaisin hukkaamatta itse hakuun vievää painiketta. Täysin hyödynnettynä fragmentit osaavat näyttää sisällön sen mukaan miten päin laite on, Googlen spesifikaatioiden mukaan kuitenkin vain tableteissa, mutta droidKINO ei ainakaan tällä hetkellä ole kehitetty tunnistamaan erikseen älypuhelinta ja tablettia. Tämän vuoksi sovellus käyttäytyy puhelimessa ja tabletissa identtisesti ja tabletissa tyhjää tilaa jää ruudulle paljon. Tähän on tulossa muutos, mutta vasta kun kyseinen ominaisuus on käyty Android Aallon kehittäjä-workshopissa läpi.

Android Aallon yksi perustajista, Claudio Camacho kertoo, että idea droidKINOon tuli viime vuoden alkupuolella ja muutama ensimmäinen Hackathon menikin sovelluksen ideoimisessa. “Heti alussa koko yhteisö, Hackathoniin osallistuneet kehittäjät siis, osallistuivat konseptin suunnitteluun. Tämän jälkeen kehittäminen on tehty 4-5 kehittäjän voimin yhteisön ideoiden pohjalta”, jatkaa Camacho. Hänen mukaansa droidKINO on erityinen juuri siksi, että myös yhteisöllisesti on mahdollista luoda jotain jolla on kaupallistakin potentiaalia. Samalla Camacho vinkkaa, että droidKINOon on tulossa ns. sosiaalisia elementtejä jatkossa. “- Kaikki elementit droidKINOssa ovat sellaisia, jotka auttavat uutta kehittäjää aloittamaan, mutta jotka ovat myös tärkeitä jo pidemmälle edenneille kehittäjille: käyttöliittymä, käytettävyys ja avoimen datan hyödyntäminen”, kertoo Camacho.

Käytössä droidKINO on mukavan sulava eikä kaatuile. Testasin sovellusta suurella Samsung Galaxy Tabilla, HTC Sensation XL ja Sensation XE sekä SonyEricsson Active -laitteiden kanssa. Puhelimilla droidKINO skaalautuu mukavasti ruutuun, mutta tabletin kanssa käy jo mainitsemani tilan tuhlaaminen. Toisaalta, kun sovellusta ei ole optimoitu tableteille, tämä on ymmärrettävää. Sovellus on siis puhelimella varsin käyttökelpoinen.

Sovelluksen aloitusnäkymässä listassa on mahdollista täpätä elokuvaa ja päästä katsomaan tarkempi kuvaus ja tiedot elokuvasta. Valitettavasti tämä ei toimi toisaalla, eli kun olet hakenut haulla elokuvat, et voi elokuvan kohdalla täpäyttämällä katsoa tarkempia tietoja. Tämä “ominaisuus” on kehittäjien tiedossa ja korjaus on tulossa myöhemmin. Hakulistaus siis näyttää kellonajan mukaan lähimpänä olevan elokuvan.

Ideana droidKINO on hyvin yksinkertainen. Se on alkuperäiseen tarkoitukseensa loistava, eli esimerkkinä Android-sovellusten kehittämiseen. Siinä yhdistyy käyttöliittymän suunnittelu, avoimen datan noutaminen verkon kautta ja yksinkertaisesti hyödyllinen “tee-yksi-asia-kunnolla” -mentaliteetti. Sovellus kehittyy koko ajan sitä mukaa kun workshopit etenevät Android Aallon tapahtumissa ja toisaalta myös siihen suuntaan mihin osallistujat haluavat sitä viedä. Tällä hetkellä droidKINO on lähinnä mielenkiintoinen täsmäase kun tulee pikainen himo päästä leffaan katsomaan jotain.

Android Market: droidKINO